Caffé Tripoli | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Tripoli: ta káva je troufalost!

  • 7
RECENZE KAVÁREN - Usrkávat pití a pozorovat mumraj na Zelném trhu se dá dobře z oken kavárny Tripoli ve Starobrněnské. Blíž k historickému centru už podnik ani nemůže být.

Otevírají tu brzy. Ve všední dny už přesně v osm si sem můžete zaběhnout na snídani. Míchají tu vejce, zapékají toasty nebo vám přinesou obložený talíř za ceny od 52 do 89 korun.

Test kaváren

MF DNES hodnotí každý týden jednu jihomoravskou kavárnu.

Dnes Café Tripoli, Starobrněnská 1, Brno Hodnocení: 50 %

Kuchyně běží po celý den, vaří se lehčí pokrmy italské kuchyně: těstoviny, rizoto, saláty, dezerty. V jídelním lístku se dají objevit i palačinky na slano i sladko a speciality z kuřecího masa. Talíře a šálky tu rychle roznáší milá obsluha. Prostředí je příjemné, i když vnitřek působí maličko neútulně. Kuřáci jsou odděleni.

Trochu lepší dojem budete mít, pokud zrovna zbudou volná místa mezi polštáři v pohodlných gaučích v zadní části kavárny.

V kavárně Tripoli nám však zkomplikovali zážitek z kávy už nápojovým lístkem. Cituji: ristretto -skutečně krátké a silné espresso, piccolo - velmi malé espresso, espresso - malé espresso, velké espresso -klasické espresso, dvojité espresso -velké a silné espresso. Celkem pět velikostí!

Pravé espresso je jen jedno

Proč je to tak složité a kdo se v tom vyzná? Přitom je to tak prosté. Pravé espresso je jedno jediné. Měli bychom v nahřátém šálku dostat 30 ml silné kávy, která velmi příjemně voní, má vyváženou chuť a na hladině pevnou, oříškově zbarvenou cremu s "tygrovaným" šrafováním.

Neznám baristu, který by dokázal přímo z kávovaru vykouzlit pět různě velkých espress. A proč by to také dělal? Projde-li v páce vrstvou kávy více vody, než je nezbytné, dochází k extrakci nežádoucích látek. Výsledný nápoj je sice větší, ale je chuťově prostý a nedobrý.

Ano, jsou baristé, kteří zákazníkům připravují !delší kávu" s větším objemem vody. Na výslovné přání! Espresso zalijí přímo v šálku horkou vodou. Lahodná chuť nemizí, vůně se line a zákazník nepije "spálené dřevo".

A jakou kávu připravují v Tripoli? Cappuccino je nabízeno se skořicí nebo kakaem. To jsme odmítli.

Do cappuccina nepatří ani zrníčko. Mléčný krém obsahoval vzduchové bubliny, které by tam být neměly, prstýnek kolem okraje šálku je však správný. Pěny byl asi centimetr nad hladinou a to je málo. Než nám cappuccino dorazilo na stůl, vylilo se a šálek byl špinavý.

capuccino v Tripoli

Z pěti variant espressa zkoušíme dvě. Ty s označením "piccolo" a "malé espresso".

Na správné espresso jsme ale bohužel neměli štěstí. Šálky se obsahem lišily, v obou však bylo tekutiny nadmíru. Chuť obou káv byla ale prázdná. Ani vůně nás nepřesvědčila o tom, že nápoje byly připraveny z čerstvé kávy.

espresso v Tripoli

Zvuk mlýnku slyšet nebyl, nešlo tedy o kávu před námi namletou. Za espresso se počítá 38 korun.

Jen to nejnutnější

Mlíčko v plastovém kelímku účet o čtyři koruny zvýší. Za částku 42 korun se dá ale očekávat perfektní servis. Tím nás však v Tripoli moc nehýčkali. Kávu jsme dostali bez tácku, vody, ubrousku i rozetky. Nedopřáli nám ani sušenku navíc. Dostali jsme jednoduše jen to nejnutnější.

V Tripoli se v létě určitě dobře hoví u míchaného nápoje na zahrádce. Lokalita je exkluzivní, nabídka lehčích jídel potěšující a obslouží vás s úsměvem. Očesaný servis kávy a její nízká kvalita je ale hodně velká troufalost!