K vlaku přišli brněnští Židé brzy ráno. Do Minsku přijeli po pěti dnech, čekalo je tam jen utrpení. A téměř nikdo se nevrátil. | foto: Kurt Wafner Album, Berlin

Mráz a mrtvoly na sloupech. Z transportu tisíce Židů z Brna do Minsku přežilo 13

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Přesně před 80 lety vyjel z Brna jediný transport židovských obyvatel, který zamířil na východ. Kruté podmínky ghetta v mrazivém Minsku přežilo jen třináct lidí z tisíce, nacisté je vraždili až po sto padesáti najednou.

Z Arnošta Buchwalda mohl být úspěšný advokát a časem třeba soudce. Bydlel v Divadelní ulici v Brně a studoval na Masarykově univerzitě práva. Jenže když se koncem 30. let minulého století začala naplno projevovat nacistická ideologie a nadvláda, najednou záleželo na tom, že je Buchwald židovského vyznání.

Studia tak dokončit nemohl. Bylo mu teprve 28 let, když na podzim 1941 musel jako jeden z brněnských Židů nastoupit na vlak a odjel na východ. V běloruském Minsku ho čekala nelidská dřina a pak i smrt.

Heinrichu Himmlerovi se střílení zdálo pomalé a stresující pro vraždící jednotky. Doporučil proto popravovat „lidštějším“ způsobem. Vězni byli nahnáni do nákladních aut bez oken, kde byli udušeni výfukovými plyny.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se