První transbordér v Česku zprovoznila v roce 2010 Chrastava na Liberecku přes...

První transbordér v Česku zprovoznila v roce 2010 Chrastava na Liberecku přes Lužickou Nisu. | foto: Radek Petrášek, ČTK

Přepravní atrakce přes řeku Moravu. Pro turisty se má postavit transbordér

  • 10
Jihomoravský kraj plánuje se slovenským Trnavským krajem postavit poblíž Vnorov na Hodonínsku přes řeku Moravu nový transbordér, který bude mít podobu otevřené lanovky. Náklady ve výši asi 95 milionů korun by zčásti mohly pokrýt dotace.

„Je to přepravní systém, který používá vozík zavěšený na kladkách. V principu půjde o jednodušší obdobu otevřené lanovky,“ popisuje mluvčí kraje Alena Knotková ručně poháněný stroj, který nabídne propojení obou břehů řeky Moravy ve směru na plavební komoru u Vnorov.

Projekt transbordéru schválili jihomoravští radní. Jeho součástí je i vznik Moravské cyklostezky v úseku od lávky přes řeku Moravu po hrázi až k rozcestníku Adamov-přístav. Celková délka cyklostezky bude 9,6 kilometru.

Dotace by mohla činit až 80 procent, dalších 10 procent by měl dát stát a zbytek zaplatí stejnou měrou kraje ze svých rozpočtů.

Podle náměstka hejtmana Jana Zámečníka (KDU-ČSL) je cílem lepší dostupnost kulturního a přírodního dědictví prostřednictvím budování atraktivní a bezpečné infrastruktury pro cyklisty i pěší.

Chrastava zprovoznila unikátní lanovku. Nahradí lávku, kterou smetla povodeň

„Pracujeme na společné propagaci cyklistické dopravy a cykloturistiky, na příhraničních cyklostezkách a cyklotrasách v okolí řeky Moravy, která tvoří společnou hranici mezi oběma kraji. Spolu s Trnavským samosprávným krajem máme v této oblasti navázánu dlouhodobou fungující spolupráci, její rozšíření se tedy přímo nabízí,“ sděluje hejtmanův náměstek.

První transbordér v Česku zprovoznila v roce 2010 Chrastava na Liberecku, kdy jednoduchá lanovka nahradila lávku přes Lužickou Nisu, kterou zničila povodeň.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,