Spolek zmařil obnovu tramvajové trati. Stavba se odkládá na neurčito

  10:33
Letos na jaře se mělo začít s obnovou tramvajové tratě do Líšně za 390 milionů. Dlouho plánovaný termín ale padl a nový není jistý, stejně jako financování celé stavby. O dotaci totiž město přišlo.
Obnovená trať má na jihu Líšně plánovanou smyčku v areálu Technického muzea...

Obnovená trať má na jihu Líšně plánovanou smyčku v areálu Technického muzea poblíž Holzovy ulice, kde jsou stále k vidění pozůstatky původní trasy. | foto: Filip Fojtík

Nasednout v Líšni na tramvajovou linku číslo deset a vysednout u hlavního nádraží. Toho chtělo vedení Brna dosáhnout tím, že obnoví někdejší trať vedoucí ze Stránské skály do Líšně k Technickému muzeu, kde tramvaje nejezdí už půl století. Jenže teď se městu plán hroutí pod rukama. Podle zjištění MF DNES je projekt odložený a nikdo netuší, jak dlouho bude ležet v „šuplíku“.

Do obnovy trati se měli přitom dělníci pustit už za pár týdnů. „Trať měla být hotova do roku 2019, kdy Brno slaví 150 let městské hromadné dopravy. Dokončení v tomto termínu však již reálné není,“ sdělila mluvčí Dopravního podniku města Brna (DPMB) Barbora Doležalová. Na otázku, kdy se s obnovou začne, dnes nedokáže odpovědět ani dopravní podnik, ani magistrát.

Obě instituce se ale shodují na tom, že za zpoždění je zodpovědný líšeňský spolek Holzova-Líšeň, který od začátku plány na obnovu někdejší tratě připomínkuje, slovy magistrátu a dopravního podniku jen zbytečně obstruuje. „I když je právo na straně dopravního podniku, musí se vyčkat, než se vyčerpají všechny zákonem dané možnosti,“ prohlásila Zuzana Šrámková z tiskového odboru magistrátu.

Zmíněnému spolku se od začátku plán města nelíbí a stěžuje si, že s jeho členy původně nikdo ani nechtěl mluvit. Nakonec se s městem i dopravním podnikem setkali na mnoha schůzkách, ke společné shodě ale nikdy nedošli.
DPMB přitom některým připomínkám vyhověl. „Někde byly původně koleje jen tři nebo čtyři metry od domů,“ uvedl předseda spolku Michal Štourač.

V projektu se tak po námitkách lidí celá trať posunula dál od domů v Holzově ulici, nově se přidala také protihluková stěna a k pozemkům kolem na papíře přibyla obslužná komunikace. Lidé sdružení ve spolku ale ani teď nejsou spokojeni.

„Hluk pravděpodobně stěna částečně omezí, nicméně významně zasáhne do našeho životního prostoru a ještě více nás uzavře v našem obklíčení dopravou,“ napsal Štourač loni v září na odbor životního prostředí krajský úřadu. Chtěl, aby se na plánovanou obnovu trati vypracoval posudek vlivu na životní prostředí známý pod zkratkou EIA. Ten by začátek výstavby pozdržel o mnoho dalších měsíců.

Jiná trasa není možná

Krajský úřad ale dospěl k závěru, že tento posudek není potřeba. To spolek namíchlo, a tak podal odvolání k ministerstvu životního prostředí. Jeho pracovníci ale odvolání zamítli a potvrdili stanovisko krajského úřadu – znovuzprovoznění tratě se nemusí dále posuzovat. A tak spolek přidává další argumenty: „Studie řeší pouze předpokládaný hluk tramvaje, na nás ale působí i hluk z nedaleké silnice, to nikdo nevzal v potaz,“ zdůvodňuje Štourač, proč trvá na posudku EIA.

Ani tento posudek, která by vyšel pozitivně pro obnovu trati, by ale spolek nejspíš neuklidnil. Trať tam totiž nechtějí vůbec, nejraději by, aby vedla úplně jinudy. Jinou trasu chtělo i vedení městské části. „Navrhovali jsme, aby tramvajová trať vedla kolem Drčkovy ulice, kde se chystá velká výstavba,“ potvrdil místostarosta městské části Brno-Líšeň Miloš Freiberg (ČSSD).

Tuto možnost vedení tratě ale dopravní podnik vyloučil. Kolem Drčkovy ulice by muselo vše vzniknout znovu. Trať by se musela zakreslit do územního plánu, vykoupit by se případně musely i pozemky a veškerá nutná povolení by trvala mnohem déle. Oproti tomu kolem Holzovy ulice je stále připravená plocha pro obnovení trati. Dodnes tam jsou vidět i koleje.

„Bylo nám řečeno, že je trať obnovována kvůli rozvojové lokalitě, ale ta je za čtyřproudou Drčkovou ulicí, nikoli u nás,“ podotkl předseda spolku s tím, že obnovením trati se silnice na dvou místech protne. Auta tak budou muset řídit semafory a celá doprava se tím na frekventované komunikaci zpomalí. Obavy proto mají místní i ze zvýšení počtu vozidel u nich v Holzově ulici, která vede souběžně s Drčkovou.

Propadlá dotace

Odvolání spolku a jeho další připomínky znamenaly, že Brno přišlo o přislíbenou dotaci, která měla pokrýt velkou část z investice ve výši 390 milionů. Dopravní podnik teď proto čeká na vypsání nového dotačního programu. „Měl by být vypsán v dubnu, takže sepisujeme novou žádost,“ doplnila mluvčí dopravního podniku. Další čas pak zabere vyhodnocení brněnské žádosti. A vůbec není jisté, zda dopravní podnik na peníze dosáhne, když první přiklepnutou dotaci nestihl začít čerpat.

Financování stavby tak visí ve vzduchu, ale otázka, zda by obnovu tratě zaplatilo město z vlastní kapsy, je podle magistrátu předčasná. „Může následovat mnoho variant – od podání nové žádosti, podání žádosti do jiného dotačního programu až po jiný způsob financování,“ doplnila Zuzana Šrámková.

Jak do procesu tentokrát vstoupí spolek Holzova-Líšeň, se uvidí po plánované schůzce s dopravním podnikem. „Ta je v plánu zhruba za měsíc,“prozradil předseda spolku.

Dopravní podnik nejdříve sdělil, že v plánu žádná schůzka není, později ale upřesnil, že zatím není jasný termín, ale schůzku nevyloučil.

Autor:
  • Nejčtenější

Odtrhněte víčko od jogurtu, kelímky nevyplachujte, nabádá odpadová firma

18. března 2024  11:53

Se spuštěním automatické třídicí linky loni v březnu se v Brně nejen zvýšila rychlost zpracování...

Policie dopadla dvojici, po které pátrala kvůli napadení ženy na zastávce

12. března 2024  16:38,  aktualizováno  14.3 10:01

S modřinami a podlitinami a surově zbitá skončila po vánočním večírku loni v prosinci mladá žena,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Mám právo stát na chodníku, řval na strážníky řidič. Okřikl i plačící dceru

14. března 2024  11:57

Do nepříčetnosti vytočili brněnští strážníci řidiče, který své auto zaparkoval na chodníku. Chtěli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cynický otec uškrtil manželku a tchyni, zamkl s nimi děti a šel do hospody

17. března 2024

Premium Před pětaosmdesáti lety začalo temné období, kdy byl vyhlášen protektorát Čechy a Morava. Ani...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Soužení s Tomkem pokračuje. Nedal jsem mu to do lapačky schválně, řekl Flek

19. března 2024  8:25

Před začátkem extraligového čtvrtfinále proti Litvínovu brněnský hokejový útočník Jakub Flek...

Brno chce přilákat zdravotní turisty z ciziny, operaci mohou spojit s výletem

19. března 2024  6:47

Brněnská inzerce cílí na potenciální pacienty z řad turistů z okolních zemí. Plastičtí chirurgové...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Nejdřív minimální cena, až pak debata o dani. Vinaři razí svůj vlastní plán

18. března 2024

Premium Úprava legislativy, zavedení minimální ceny a teprve poté debata o zdanění vína. S takovým „jízdním...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...