Brněnské sídliště Kamechy se má v budoucnosti dočkat prodloužení tramvajové trati ze sousední Bystrce. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Brno prodlouží tramvajovou trať pomocí tunelu, zaplatí přes dvě miliardy

  • 35
Obyvatele bystrckého sídliště Kamechy v Brně výhledově čeká snazší doprava domů. Rada města totiž rozhodla o formě dlouhodobě diskutovaného prodloužení nedaleké tramvajové trati. V plánu je ražba tunelu, projekt vyjde na víc než dvě miliardy korun.

Tunel vedoucí od konečné tramvajové linky číslo 1 v Ečerově ulici bude 320 metrů dlouhý a vzniknou díky němu tři nové zastávky – Ruda, Říčanská a Kamechy.

„Lokalita se stále rozvíjí a do budoucna počítáme s nárůstem počtu obyvatel. Už nyní ale vnímáme problémy s nedostatkem parkovacích míst. Lepší městská doprava dá lidem více možností, jak se dopravit domů,“ oznámila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Odhadovaná cena prodloužení tramvajové trati činí 2,3 miliardy korun, přičemž se z velké části počítá s penězi z dotačních fondů.

„Tunel je nákladným řešením, ale jednoznačně převažují jeho výhody, jako je nejnižší hlukové zatížení, nejmenší spotřeba trakční energie nebo možnost překrytí zastávky Říčanská,“ uvedl radní pro oblast investic David Grund (ODS).

Tramvajová trať na Kamechy má ulevit zdejší přetížené silniční dopravě a zároveň minimalizovat riziko zpoždění proti autobusům. Práce však začnou nejdřív v roce 2025, v současnosti se vedení města připravuje na řešení projektové dokumentace a zajištění potřebných povolení.