Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dva mrtví. I rok po okupaci při protestech umírali v Brně nevinní lidé

  19:05
Od tragických událostí při výročí okupace Československa 21. srpna 1969 ve čtvrtek uplynulo přesně 45 let. Policisté a nevycvičení milicionáři tehdy v Brně při brutálním zásahu zastřelili dva lidi.

Najíždění transportéru do demonstrantů v Brně v roce 1969. | foto: Archiv MZM HO

Celonárodní projevy odporu a solidarity, když do Československa 21. srpna 1968 vtrhly armády Varšavské smlouvy, se rok po okupaci ještě rozhodně nevytratily. Lidé chtěli dát dosud najevo, co si myslí.

Jenomže jejich protesty už 21. srpna 1969, tedy právě před 45 lety, brutálně nepotlačovali cizí vojáci, ale českoslovenští spoluobčané. Především příslušníci Sboru národní bezpečnosti, tedy policisté a milicionáři. V Brně kvůli tomu zemřeli dva nevinní lidé.

„Vyslat proti lidem do ulic pro podobný účel naprosto nevycvičené, řádně nevybavené, mentálně pro tento úkol naprosto nevhodně připravené, zato ale pistolemi a samopaly s ostrým střelivem vyzbrojené milicionáře bylo zločinem samo o sobě,“ prohlašuje historik Oldřich Tůma o zásazích proti projevům odporu při prvním výročí sovětské okupace 21. srpna 1969.

A ty byly v Brně velmi citelné.

Do ulic byli kromě „kovaných“ milicionářů z brněnských průmyslových podniků vysláni i příslušníci Sboru národní bezpečnosti a také vojáci. Ti ovšem jako jediní „přistupovali ke svým úkolům krajně zdrženlivě, konali je s nechutí, nebo přímo odmítali“.

Navíc jako jediní nedostali ostré střelivo, jak alespoň píše brněnský historik Jan Břečka v publikaci Demonstrace v Československu v srpnu 1969 a jejich potlačení. Vojáci se totiž cítili z větší části stejně jako ti, proti kterým měli zasáhnout.

Na „ozbrojenou pěst dělnické třídy“, jak se milicionářům také říkalo, byl ovšem v nekompromisním postupu proti spoluobčanům spolehnutí. Nepřiměřenou krutost jim při zásahu vyčítali právě obyčejní vojáci. Naopak zasahující příslušníci Veřejné bezpečnosti (VB) si v krutosti s milicionáři, zdá se, příliš nezadali.

S obušky na ležící dívku

Na zásah proti dívce bydlící na Kozí ulici vzpomínal při vyšetřování v roce 1990 například svědek Miroslav Blažek. „Příslušník VB ji naprosto bezdůvodně začal mlátit obuškem, až z ní stříkala krev, ta dívka upadla na zem a on do ní pořád tloukl obuškem,“ vzpomínal Blažek i na to, že když přihlížející lidé chtěli dívku zachránit, VB vystřelila slzný granát, který zasáhl kryt lucerny nad hlavami lidí, takže ti se zarazili a policisté mezitím ležící dívku někam odtáhli. „Co se s ní dělo dál, nevím,“ dodal svědek.

Obrovský zmatek ve středu města byl způsobený zejména brutalitou stále dalších přijíždějících policistů a milicionářů. Ve městě vyrostly barikády bránících se neozbrojených lidí na Gagarinově (dnešní Kobližné), Sukově a Petrské ulici či na Kapucínském náměstí.

„Situace se stávala nepřehlednou a chaotickou a atmosféra v centru města připomínala chvílemi doslova bitevní linii. Vlny demonstrantů a zasahujících složek se přelévaly z jedné ulice do druhé a nad nimi se vznášela oblaka slzného plynu,“ popisuje Jan Břečka.

Do všeho se ozývaly výbuchy slzotvorných granátů, tlampačem přenášené výzvy k rozchodu, štěkot služebních psů, třeskot skla, pískání, skandování hesel jako ,gestapo, zrádci národa, Husákovci’, zpěv státní hymny a nakonec i střelba, která měla ve dvou případech tragické následky,“ dodává Břečka.

Smrt náhodných chodců

Kromě 29 zraněných, většinou postřelených mladých lidí, zabili v ten den v Brně dva náhodné chodce, kteří se demonstrace ani neúčastnili.

Několik okamžiků po osudném výstřelu, který stál Danu Muzikářovou život.

Čerstvě osmnáctiletou Danuši Muzikářovou, která se vracela se svou sestrou z návštěvy kamarádky, zastřelil ranou do týla podle svědectví přítomných na rohu dnešního Moravského náměstí a Rašínovy ulice pravděpodobně jakýsi vyšší policista.

Důkazy ze spisu se ovšem už v roce 1969 začaly ztrácet a utrápený otec Muzikářové zemřel, aniž se třeba i po převratu v roce 1989 dočkal vypátrání viníka smrti své dcery.

Stejně to dopadlo při pátrání po vrahovi osmadvacetiletého dřevomodeláře z Kovalovic Stanislava Valehracha, který jel v osudný den do Brna zkontrolovat svoje svěřence ze sportovního oddílu, a když se ujistil, že jsou všichni v pořádku, vracel se po Orlí ulici k autobusu. Tady ho do srdce zasáhla kulka některého z milicionářů či policistů.

Do konce života postižení

Rodiny zastřelených se nedozvěděly nic bližšího o smrti svých milovaných a navíc byly po celou normalizaci sledovány.

A byli i další nadosmrti postižení. Tehdy teprve sedmnáctiletý Jiří Ševčík skončil po prostřelení míchy v Orlí ulici na vozíčku. „Zranění jej úplně vyřadilo z jeho světa,“ vzpomínal na něj kamarád Jan Kratochvil.

„V největším rozkvětu mládí nastal náhle zlom, konec sportování, konec všeho. Stal se z něj bolavý, myslím psychicky bolavý člověk. Byl hrozně nešťastný, nemohl pochopit, že svět se proti němu spikl, šíleně tím trpěl,“ popisoval bývalý spolužák a dodal, že když ani po roce 1990 nebylo možné vypátrat viníka jeho osudu, psychicky to Jiřího Ševčíka definitivně zlomilo. Zřejmě i proto předčasně zemřel.

Stejně jako tehdy pětadvacetiletý Miroslav Vykopal, kterému 21. srpna 1969 prostřelili na Zelném trhu ruku. Ta mu ochrnula, a když měl skončit v invalidním důchodu, nesl to tak těžce, že si na jaře 1970 pustil doma plyn.

Těžce zraněn byl i Petr Štěpaník, který se před příslušníky VB schoval s dalšími lidmi do domu v tehdejší Leninově (dnes Kounicově) ulici, odkud je ale policisté také začali vyhánět. Mladík tedy prchal do dvorku, ale i tam za ním přiběhli pronásledovatelé.

Petr Štěpaník v hrůze začal šplhat po hromosvodu, kde ho asi ve výšce druhého patra zasáhl do oka slzný granát. Do nemocnice ho převezli v kritickém stavu, v bezvědomí, se zlomeninou lebky, čelisti, pánve, žeber, roztříštěnými kostmi na nohou a těžkým otřesem mozku.

„Veškerá tehdejší šetření skončila ve slepé uličce a na doporučení z vyšších míst byla zastavena,“ píše Jan Břečka v knize Demonstrace v Československu v srpnu 1969 a jejich potlačení.

„Pozůstalým zůstala jen bolest nad ztrátou nejbližších a nezodpovězené otázky, k nimž v následujících letech normalizace přibyla ještě nechtěná pozornost ze strany policejních orgánů (zvláště v období kolem 21. srpna),“ připomíná historik.

  • Nejčtenější

Muž na rozlučce se svobodou shodil turistu z hradeb, dostal 10,5 roku vězení

11. dubna 2024  10:02,  aktualizováno  11:38

Krajský soud v Brně dnes potrestal Slováka Daniela Madarásze 10,5 lety vězení za to, že loni v září...

Chataři se bouří, obec chce devětkrát vyšší nájem. Argumentuje drahou údržbou

9. dubna 2024  5:49

Od dětství jezdí Zora Jarolímová na chatu do Jedovnic na Blanensku, kterou zde její děda vybudoval...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pikantní obrat a pomoc od rivala. Vsetín zvažuje možnost hrát baráž ve Zlíně

10. dubna 2024  18:51

Zimní stadion Luďka Čajky ve žlutozeleném hávu? Štípněte se, to vážně není sen. Hokejový Vsetín...

Policisté našli mrtvé manžele, ležela u nich zbraň a dopis na rozloučenou

9. dubna 2024  10:31,  aktualizováno  10:43

Policisté našli v pondělí pozdě odpoledne v Ořechově na Brněnsku starší manželský pár bez známek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

Sérii o bronz zahájily vítězně basketbalistky KP Brno, Hradec srazily v závěru

16. dubna 2024  20:42

Basketbalistky KP Tany Brno rozehrály lépe sérii o ligový bronz s Hradcem Králové. Úvodní zápas na...

Provoz na D2 u Brna zastavila nehoda. Srazila se dvě nákladní auta

16. dubna 2024  19:56

Provoz na dálnici D2 na devátém kilometru ve směru na Brno zastavila vpodvečer nehoda dvou...

Jednání koalice? Výsměch, je si příliš jistá, zlobí se opozice na jižní Moravě

16. dubna 2024  18:38

Tři a půl roku šlo jihomoravskou krajskou opozici snadno přehlédnout. O razantním vymezování vůči...

Expřítelkyni bil paličkou a bodal. Vzala na mě lahev vína a nůž, hájí se souzený

16. dubna 2024  18:01

Svoji bývalou družku podle kriminalistů tloukl dvaapadesátiletý muž paličkou na maso. A když se mu...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...