Zničený areál Moravských naftových dolů v Lužici po řádění tornáda. (25. června...

Zničený areál Moravských naftových dolů v Lužici po řádění tornáda. (25. června 2021) | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Tornádo zničilo technologický park v Lužicích i areál Groz-Beckert

  • 0
Čtvrteční podvečerní řádění tornáda v Lužicích zničilo tamní technologický park. Škody se podle Moravských naftových dolů, které jej vlastní, pohybují ve stovkách milionů korun. Vítr poničil také areál Groz-Beckert Czech, kde se zranili čtyři lidé. Areál pro 450 zaměstnanců je mimo provoz.

Zničeny jsou podle mluvčí skupiny KKCG, která Moravské naftové doly vlastní , Dany Dvořákové budovy v areálu MND Drilling and Services a také Hlavní báňské záchranné služby (HBZS). Škody jdou do stovek milionů. 

Online reportáž z odstraňování škod po tornádu naleznete zde.

Dvořáková uvedla, že pracovníci se dnes snaží zachránit zbytky záchranářské techniky. „Zásadním způsobem byly poškozeny laboratoře a sklad geologického materiálu. Stejně jako z budovy HBZS i odtud jsou odváženy cenné laboratorní přístroje, které zůstaly neponičeny,“ řekla Dvořáková.  

„Důležité je, že nedošlo k žádným únikům ropy ani plynu a v postižené lokalitě byla těžba včas přerušena,“ dodala s tím, že po nezbytné kontrole firma těžbu obnoví.

V areálu je i budova moderního datového centra společnosti DataSpring, která také náleží do skupiny. Tornádo poničilo plášť budovy včetně kancelářských prostor. Datové centrum Lužice pracuje v krizovém režimu. 

„Datový sál je prozatím ve stabilizovaném stavu a řešíme bezpečné zajištění napájení, chlazení a konektivity. V současné době jsme schopni poskytovat služby našim zákazníkům bez omezení,“ uvedl Jaroslav Biolek, člen představenstva ARICOMA Group, pod níž firma DataSpring spadá.

Zaměstnavatel pro 450 lidí

Tornádo v Lužicích zničilo také areál Groz-Beckert Czech v Lužicích. Zranili se čtyři lidé. Závod se zhruba 450 zaměstnanci je mimo provoz, sčítá škody. Podle odborů přišla řada zaměstnanců o bydlení, řekla Markéta Cábová z marketingu firmy. 

„Živel způsobil značné škody na budovách a zatím v neznámém rozsahu zasáhl i naše výrobní zařízení. Podle posledních zpráv byli zraněni čtyři naši kolegové, většinou od padajícího skla z rozbitých oken,“ uvedla Cábová v tiskové zprávě. Elektřina zatím nefunguje.

Větrný vír také odtrhl střechu jedné z výrobních hal. Létající trosky ničily vše kolem. Déšť pak poškodil stroje a další zařízení. Škody odstraňují a sčítají na místě zaměstnanci. „Fyzická pomoc zvenčí zatím není potřeba. Na jakékoli odhady týkající se vyčíslení škod nebo možného obnovení výroby je ovšem příliš brzy,“ uvedla Cábová.

Řádění tornáda na jižní Moravě

Firma Groz-Beckert Czech, která vyrábí jehly pro textilní stroje i díly pro tkalcovské stroje, musela krátce zastavit výrobu také ve Valašských Kloboukách na Zlínsku. V tamním závodu se přerušily dodávky elektřiny, dopoledne je energetici obnovili.

Groz-Beckert Czech zaměstnává ve třech závodech v Českých Budějovicích, Lužicích u Hodonína a Valašských Kloboukách asi 1100 lidí, z toho 450 v Budějovicích a podobný počet v Lužicích. Pohroma mezi nimi vyvolala vlnu solidarity. Zaměstnanci se ptají, jak mohou lužickým kolegům pomoci. Firma zatím připraví v budějovickém a klobouckém závodě schránky na finanční dary.

,