Domov pro seniory v Hodoníně přišel při čtvrtečním řádění živlů o střechu, jeho...

Domov pro seniory v Hodoníně přišel při čtvrtečním řádění živlů o střechu, jeho obyvatelé se museli přestěhovat jinam. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Tornádem šokované seniory z domova vynášeli v dekách a na vozíku

  • 1
Utržená střecha, dveře vyrvané z pantů, poničený nábytek a 141 lidí, kteří během chvilky přišli o domov. Tak ve čtvrtek večer vypadala po zásahu tornádem situace v domově seniorů v Hodoníně. Většina z nich byla v pořádném šoku, ale všichni přežili.

„Vypadla elektřina, všechny jsme museli přemísťovat po schodech. Snášeli jsme je na vozících a v dekách,“ popsal krizi ředitel S-centra Hodonín Václav Polách.

Většinou nepohybliví klienti byli přemísťováni do provizorních domovů. V hotelu Krystal je nyní ubytováno 112 z nich.

„Převáželi je k nám autobusy a poté sanitkami. Pomáhali všichni – hasiči, policisté, dobrovolníci, naše recepční a pokojské,“ líčila jednatelka městské bytové správy Jana Bimková. Celá záchranná akce trvala od deseti hodin večer do půl druhé ráno. 

Zbylí senioři jsou rozmístěni různě. „Někteří jsou doma, sedm klientů je vedle v domově seniorů, tři nebo čtyři v nemocnici,“ sdělil Polách. 

Nic vážného se nikomu nestalo, obyvatelé domova utrpěli většinou jen drobná poranění v podobě pohmožděnin a řezných ran. Jeden měl otřes mozku, ostatní byli hlavně vystrašení a v šoku. „Ještě teď neví, co se s nimi děje,“ podotkl během dne ředitel.

Pomoc přichází ze všech stran. S financováním oprav přislíbila pomoci i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Zatím nedokážeme odhadnout, za jakou dobu se budou moct klienti opět vrátit do domova. Záleží na posouzení statika,“ uvedl Polách.

Během tři až čtyř dnů budou senioři přemístěni do okolních zařízení, kde jim bude poskytnuta nezbytná nepřetržitá péče. „V hotelu zůstaly pečovatelky, které se o seniory starají,“ řekla Bimková. 

Nyní se do hotelu Krystal vozí balená voda, hygienické pomůcky a vše potřebné. „V nemocnici pro seniory vaříme obědy,“ informoval ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík (KDU-ČSL).