Na jihu Moravy montují tobogán podobný horské dráze, je to evropský unikát

  • 35
Nezvyklý tobogán, po kterém budou návštěvníci jezdit jako na horské dráze, tedy dolů i nahoru, bude novou chloubou Aqualandu Moravia v Pasohlávkách na Brněnsku. Nejbližší taková atrakce se podle majitelů areálu nachází až v americkém Texasu.

Aquland Moravia, který je nejnavštěvovanějším turistickým cílem na jižní Moravě, v posledních týdnech nepatří jen návštěvníkům. Zhruba sedm desítek dělníků nyní pracuje na největším rozšíření akvaparku v jeho sedmileté historii.

Hlavní atrakcí se stane unikátní tobogán, který umožní i jízdu do kopce. Žádný takový na evropském kontinentu není, podobná technologie funguje pouze na Kanárských ostrovech.

Jízdu do kopce umožní speciální vodní proudy, které se budou nastavovat na míru každému, kdo se bude chtít svézt. Tobogán tak každého vyveze nahoru, ale zároveň nikoho lehčího nevymrští.

„Člověk proto bude před jízdou automaticky zvážen,“ přibližuje marketingový manažer Aqualandu Moravia Tomáš Svoboda s tím, že na novou atrakci nemohou děti do 120 centimetrů výšky.

Nástupní rampa na tobogán bude umístěná v jedenácti metrech nad zemí, ale lidé se na něm dostanou ještě o šest metrů výš. Se svými 242 metry bude také nejdelší, který v areálu budou mít. „Jedna jízda bude trvat necelou minutu,“ popisuje Svoboda.

Přibude líná řeka a vodní svět

Aqualand si výrobu tobogánu za desítky milionů korun zadal u specializované firmy v Kanadě, odkud putoval do Česka zhruba měsíc. Od listopadu jednotlivé kusy čekaly ve skladu v Brně, teď 362 dílů postupně dováží na stavbu a montují. „Už zbývá dovézt jen několik posledních, asi jeden kamion,“ sděluje Svoboda.

Kromě unikátního tobogánu v areálu rostou také další atrakce jako líná řeka nebo vodní svět. Celkově se venkovní areál rozšíří zhruba o polovinu. „Konečná cena za rozšíření je přibližně 400 milionů korun,“ informuje Jan Moronga, který má na stavbě na starosti technický dozor.

Vše chtějí mít hotové do letošního června, kdy se také nové skluzavky otevřou návštěvníkům. Jak se však obří investice projeví na vstupném, zatím nechtěli představitelé Aqualandu komentovat.

„Ceník na letní sezonu ještě není dokončený,“ podotýká Svoboda. Už v minulosti však zaznělo, že návštěvníky nejspíš čeká zdražení.