Vůz italského šampiona vlétl do lidí a obyčejná zatáčka se stala legendou

  6:45
Silnicí číslo 3842 směrem nahoru do brněnských Kohoutovic projedou denně stovky až tisíce řidičů. Pokud se vyšplhají až na vrchol stoupání, vyzkouší si i úsek cesty kousek pod lomem, kde je levotočivá zatáčka zahnutá prakticky do pravého úhlu.
Ital Giuseppe Farina během závodu na starém Masarykově okruhu v roce 1949, v...

Ital Giuseppe Farina během závodu na starém Masarykově okruhu v roce 1949, v němž hned v úvodu havaroval. | foto: archiv Automotodromu Brno

„Jo, líbí se mi. Když jedu tím směrem, přijedu tam trochu rychleji,“ říká Jiří Mičánek, bývalý automobilový závodník. „Dnes je to tam zarostlé, ale dřív tam byly tribuny. Bylo to otevřené a bylo vidět na trať. Je v tom kus nostalgie. Na světě je víc nostalgických míst a tohle patří mezi ně,“ vypráví 67letý matador.

Řeč je o Farinově zatáčce, ikonickém místě bývalého Masarykova okruhu, když ještě vedl po běžných komunikacích.

V září roku 1949 tam formulové vozy poprvé po válce jely Velkou cenu Československa. Brňané se už těšili na skutečný závod F1 v roce 1950, který byl již přislíben. Neuskutečnil se sice, zrodila se však jiná legenda.

Do „Farinky“ se zajdeme podívat v rámci seriálu jihomoravské MF DNES, nazvaného Tenkrát poprvé.

Diváci podél trati být neměli

Rok 1949 byl pro brněnský Masarykův okruh v mnohém přelomový. Poprvé se zde nejelo proti směru hodinových ručiček, ale po jejich směru, jeho trať byla premiérově o více než 11 kilometrů kratší (měřila 17,801 kilometru) a poprvé se tam závod jel jako Grand Prix automobilů.

Jako vždy trať piloty zavedla také do kopce na Kohoutovice. Byl mezi nimi i italský nebojsa Giuseppe Farina, který v Brně poprvé vyhrál už o 13 roků dříve.

Tohle však neměl být jeho rok. Farina vyletěl z trati hned v úvodním kole v levotočivé zatáčce, kterou nezvládl. Podél trati původně neměli být diváci, ale byli. Farina vyvrátil několik patníků a vletěl do lidí, z nichž dva zraněním podlehli.

Do Fariny hned nato naboural Angličan Reg Parnell a scénu hrůzy tak ještě umocnil. Ve 3. kole pak na stejném místě havaroval i siamský princ Bira, po jehož nárazu do kmene stromu sletěl na zem hlídkující hasič.

Všichni tři jeli na Maserati. Osudné zatáčce se spontánně začalo říkat Farinova, nyní se tak i jmenuje a posledních deset let v ní historické události připomíná důstojný památník. Kvůli tomu, kolik nadšenců i z Evropy ho navštěvuje, je výklad veden i v angličtině, němčině a samozřejmě italštině.

Nic mimořádného, říká o „Farince“ závodník

La Curva Farina, stojí zde napsáno. Říká se, že je zrádná, protože vede do kopce a je klopená. Může tedy vynášet. Brněnský veterán Mičánek nesouhlasí.

„Není těžká. Je to klasická zatáčka. Nebylo tam nic, kvůli čemu by byla mimořádná. Ale stala se tam ta událost a byla to jedna z mála zatáček, kde tehdy byla pěkná velká tribuna,“ popisuje bývalý jezdec.

Tenkrát poprvé

Seriál jihomoravské MF DNES nazvaný Tenkrát poprvé se věnuje výjimečným událostem, které zároveň byly prvními svého druhu na jižní Moravě.

Připomenete si díky němu třeba premiéru basketbalových kouzelníků Harlem Globetrotters v Brně, první návštěvu Stanley Cupu v regionu a další premiéry.

Inkriminovaným místem si na starém okruhu dvakrát dojel pro pódiové umístění v okruhovém závodě a dokázal tam vyhrát svého času velmi populární závod do vrchu Vzhůru Farinovou zatáčkou. Pokud se vám zdá, že obtížnost průjezdu „Farinkou“ nevnímá, bude to dáno jeho řidičskými dovednostmi.

„Kousek před Farinkou je Baltisbergrova zatáčka. Táhlá, dlouhá, rychlá zatáčka, velice těžká. Ale lidé tam neměli šanci stát, zleva, zprava jim bránil les. Nemohla tam být tribuna. Tam pod lomem byla kombinace pěkné zatáčky a velké tribuny. A vyboural se tam Farina,“ popisuje Mičánek. „Celá ta pasáž byla zajímavá. Následovala kombinace doprava, dvakrát doleva a lom,“ vybavuje si.

Je nejen 25násobným mistrem republiky, ale i jedním z těch, jimž na pamětních deskách se jmény motoristických legend ve Farinově zatáčce patří pevné místo.

Maserati ztracená v prachu

Přihlížející diváci ve „Farince“ rádi hodnotili rychlost a techniku průjezdu daných jezdců. Kdo to opravdu uměl, projel ji i po dvou kolech. Mezi kaskadéry tohoto ražení téměř jistě patřil i Farina – horkokrevný Ital, jezdící v mírném záklonu a vysunutý co nejvíc nahoru, aby měl dokonalý výhled.

Byl prý prvním, kdo ve formuli seděl dále od volantu a neměl tak ohnuté lokty, jako bývalo v té době zvykem. Závodil prý i v běžném provozu, na trati byl zcela bez nervů.

Proč právě v kopci do Kohoutovic vyletěl, když ho navíc už znal? Hnal se tehdy v závěsu za princem Birou a před ním se zvedla oblaka prachu. V husté prachové cloně se nejspíš ztratil nejen on, ale i Parnell a o dvě kola později Bira.

„Za mých let tam už byla svodidla a naprostá bezpečnost,“ ohlíží se Mičánek, jehož úspěšná kariéra se psala mezi 70. lety minulého století a rokem 2001.

„Jsou jiná místa v republice, kde jsem měl jen dvě varianty, a to že jsem tam auto buď rozbil, nebo jsem skončil na stupních vítězů. V Havířově jsem jednou za víkend rozbil dvě formule, jednu v sobotu a druhou v neděli. Farinova zatáčka? Z té se mi nepodařilo vyletět nikdy,“ usmívá se.

Farinu zabila nehoda až o 17 let později

Kdo ví, zda by tento úsek silnice s označením III/3842 nebyl jen obyčejným kusem cesty, nebýt toho, že na něm havaroval budoucí mistr světa formule 1.

Vzdor tragédiím v roce 1949 mělo do světa „efjedniček“ dveře otevřené i Brno. Mezinárodní federace ho zařadila do prvního ročníku mistrovství světa formule 1 na 24. září 1950.

Jet se mělo na stejných vozech a s velmi podobným startovním polem. Osm borců, kteří v inaugurační sezoně F1 získali alespoň jeden bod, závodilo o rok dříve v Brně. Padla však železná opona a tento svět zůstal odříznut za ní.

A Farina? Dříve se tradovalo, že ve „své“ zatáčce zahynul, ale nebyla to pravda. Kariéru ukončil v roce 1957, jezdit jako o závod však nepřestal. Rychlost se mu stala osudnou v roce 1966, kdy během cesty na Grand Prix Francie ve svém Lotusu Cortina narazil do telegrafního sloupu. Zemřel na místě.

Po vybudování moderního automotodromu za Brnem se uvažovalo, že by tam zatáčka pod tribunou F Farinovo jméno nesla. Ještě v roce 2008 tyto úvahy ožily, nikdy však k tomu nedošlo.

Farinova zatáčka zůstala jen jedna. Ta původní. Obyčejná, přesto neopakovatelná.

  • Nejčtenější

Odtrhněte víčko od jogurtu, kelímky nevyplachujte, nabádá odpadová firma

18. března 2024  11:53

Se spuštěním automatické třídicí linky loni v březnu se v Brně nejen zvýšila rychlost zpracování...

Policie dopadla dvojici, po které pátrala kvůli napadení ženy na zastávce

12. března 2024  16:38,  aktualizováno  14.3 10:01

S modřinami a podlitinami a surově zbitá skončila po vánočním večírku loni v prosinci mladá žena,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Mám právo stát na chodníku, řval na strážníky řidič. Okřikl i plačící dceru

14. března 2024  11:57

Do nepříčetnosti vytočili brněnští strážníci řidiče, který své auto zaparkoval na chodníku. Chtěli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cynický otec uškrtil manželku a tchyni, zamkl s nimi děti a šel do hospody

17. března 2024

Premium Před pětaosmdesáti lety začalo temné období, kdy byl vyhlášen protektorát Čechy a Morava. Ani...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Po lahvi rumu a bez řidičáku. Šofér před strážníky otočil auto na střechu

19. března 2024  11:23

Bez řidičského oprávnění a navíc notně opilý usedl v neděli odpoledne za volant šofér v brněnském...

Ustojí trenér Polách špatné výkony? Zbrojovka je opět v tísni

19. března 2024

Jenom tři jarní kola ve druhé fotbalové lize stačila, aby vedení Zbrojovky začalo zvažovat už...

Soužení s Tomkem pokračuje. Nedal jsem mu to do lapačky schválně, řekl Flek

19. března 2024  8:25

Před začátkem extraligového čtvrtfinále proti Litvínovu brněnský hokejový útočník Jakub Flek...

Brno chce přilákat zdravotní turisty z ciziny, operaci mohou spojit s výletem

19. března 2024  6:47

Brněnská inzerce cílí na potenciální pacienty z řad turistů z okolních zemí. Plastičtí chirurgové...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...