Technologický park v brněnském Králově-Poli

Technologický park v brněnském Králově-Poli | foto: Monika Tomášková, MAFRA

Technologický park bude Brna, za polovinu akcií zaplatí přes půl miliardy

  • 9
Brno se stane takřka jediným majitelem Technologického parku, který poskytuje zázemí inovativním společnostem a výzkumným institucím v areálu na severu města. K půlce akcií, kterou už vlastní, koupí za 559 milionů i druhou od dubajské firmy P&O. Koupit chce i poslední akcii, kterou má brněnské Vysoké učení technické.

Pro nákup hlasovalo 46 brněnských zastupitelů z 55, nikdo nebyl proti a zdrželo se devět zastupitelů z koaliční ČSSD a opoziční SPD.

Sociální demokraté už dopředu avizovali, že nákup nepodpoří. „Obce ani kraje podle nás nemají podnikat, mají se zabývat především službami pro občany. V akciové společnosti, která je zaměřená primárně na podnikání, což je Technologický park, je zastoupení privátního vlastníka důležité. Takový tah na branku těžko může nahradit nějaký zástupce města,“ sdělil náměstek brněnské primátorky Oliver Pospíšil (ČSSD).

Zbytek koalice ale záměr prosadil. „Chceme, aby se park rozvíjel tím směrem, pro který byl zřízen, tedy na podporu startupů a inovativních firem. K tomu nám napomáhá i Jihomoravské inovační centrum a také to, že v sousedství je brněnské VUT,“ prohlásila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) s tím, že využijí peníze z rezerv.

Konkrétní kroky si chtějí stanovit v byznys plánu, který zpracují v nejbližších měsících. Jedna zbývající akcie Technologického parku patří VUT a také tu chce Brno odkoupit, aby bylo stoprocentním vlastníkem.

S hlasy koalici vypomohlo i opoziční hnutí ANO. „Je to dobře pro celý systém podpory výzkumu a inovací v celém regionu. Vždyť každý rok kraj a město podporují mnoha miliony podnikání, zejména malých a začínajících firem v oblastech špičkových technologií. Vyrostli tak v Jihomoravském kraji giganti jako Ysoft, Kiwi a další,“ napsal na Facebooku bývalý primátor Brna Petr Vokřál.

Podle něj získá Brno absolutní kontrolu nad tímto územím, které označuje za strategické, a může tak dále rozvíjet Regionální inovační strategii.

Krajské zastupitelstvo akcie koupit odmítlo

Vokřál usiloval už před časem o to, aby akcie koupil Jihomoravský kraj, což však kvůli rozpolcenosti názorů mezi zastupiteli neprošlo. Pro nebyla na kraji koaliční ČSSD ani Starostové pro jižní Moravu a příliš nepomohla ani opozice.

Už tam ale nastínila brněnská primátorka Markéta Vaňková, která je též krajskou zastupitelkou, že o nákup bude usilovat i z pozice města.

„Jako krajská zastupitelka se zdržuji hlasování, ale jako brněnská zastupitelka bych, byť váhavě, zvedla ruku pro,“ prohlásila tehdy Vaňková s tím, že kraj je na takovou investici příliš zadlužený, zato Brno má větší možnosti.

„Mezi nákupem Brnem a krajem vnímám velký rozdíl. Vždy je totiž lepší, když je jeden vlastník než dva, byť spolupráci s krajem hodnotím kladně. Ale samozřejmě nevím, jak to bude za půl roku nebo za deset let,“ vysvětlila primátorka.

,