Největším koštem svatomartinských vín je tradičně ten v Brně, který nabídne stovku vzorků vín. Oblíbenému nápoji je požehnáno v katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově, svatý Martin poté v jedenáct hodin slavnostně otevírá lahev na náměstí Svobody. Košt za doprovodu cimbálové muziky pak trvá až do večerních hodin.
Na brněnském náměstí Svobody bude k dispozici stovka vín, která získala označení Svatomartinské. „Budou tady vína od všech vinařů, kteří tuto známku obdrželi. Chceme vrátit akci do podoby, na jakou byli lidé zvyklí,“ láká Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, jenž slavnost pořádá.
Účast letošního koštu si Machovec netroufá odhadovat, jen podle jiných vinařských akcí věří, že zájem bude vyšší než dřív. Milovníky vína chtějí pořadatelé nalákat i tím, že možnost ochutnávek bude za stejnou cenu jako dříve.
Vstupné je 60 korun. Za to návštěvníci obdrží sklenici, katalog a dobíjecí čip, který si můžou nabít libovolnou částkou, jíž pak hradí vzorky vín. Za půl decilitru zaplatí deset korun, tedy opět stejně jako v minulosti.
Jiné ceny už ale mohou nastavit sami vinaři, když lidé budou chtít koupit celé lahve. Zájem o ně ale byl podle Machovce na jiných vinařských slavnostech spíše nižší než dříve.
Rok od roku navštěvovanější jsou i Slavnosti Svatomartinských a mladých vín ve Znojmě, které se proto letos stěhují z vnitřních prostor na Masarykovo náměstí. Pochůzkovou degustaci, která se lidem otevře od 11 až do 21 hodin, i tady doplní cimbálovka, žehnání vínům a průvod svatého Martina centrem města v 16 a 18 hodin.
„Během něj se dozvíte legendu, která se k jednomu z nejslavnějších světců váže. Zhlédnete také scénku, jež přiblíží jeho příběh dobrosrdečnosti,“ zve za pořádající Znojemskou Besedu Karel Semotam.
První letošní vína pod společnou známkou Svatomartinská vybrali degustátoři tradičně ve Valticích na Břeclavsku – konkrétně 304 vín od 74 vinařů. Nejčastěji jde opět o bílá a odrůdu Müller Thurgau, mezi růžovými a červenými jasně vede Modrý Portugal.
Svatomartinské menu výrazně zdraží
Vinařský fond, který ochrannou známku vlastní a vybraným vínům ji propůjčuje, označil letošní rok za rekordní v počtu vyrobených lahví svatomartinského vína – na trh jich půjde 2,35 milionu. Na svatého Martina jsou v pohotovosti i restaurace, které nabízejí zpravidla po několik dní vypečenou husičku. Navzdory vyšším cenám si ji lidé i letos dopřejí.
„Domnívám se, že to je jedna z událostí, o kterou budou mít zájem vždycky,“ míní Monika Jurdová, provozní brněnské restaurace Let's STEAKing, kde za hlavní chod chtějí 495 korun, menu i s předkrmem, polévkou a dezertem stojí 699 korun.
Restaurace pocítily nedostatek husích stehen a jejich výrazné zdražení – oproti loňsku stojí zhruba dvojnásobek. Velký zájem přesto pozoruje také Eva Karlínová z Restaurace a penzionu u Doubků v Břeclavi.
„Svatomartinská husa je už prostě tradice. Podražilo se hodně proti loňsku, to je pravda. Naštěstí nám však hosté zůstávají věrní, místa se navzdory vyšším cenám rychle plní,“ pochvaluje si s tím, že hlavní chod vyjde na 490 korun, na výběr jsou i předkrmy a dezert.
11. listopadu 2021 |