Průvod s Martinem na koni vyjel od katedrály svatých Petra a Pavla, vezl požehnanou pětilitrovou lahev naplněnou právě mladým vínem. Na náměstí si pak přiťukl se stovkami lidí.
Návštěvníci se mohli na jeho příjezd už připravit. Ve stanech se tradičně výměnou za žetony rozlévá stovka vín, lidem stačí pořídit si skleničku a čip za 60 korun, každý vzorek pak pořídí za 10 korun.
Podle redaktorky MF DNES, která byla na místě, se začalo víno nalévat už krátce před 11. hodinou, aby si mohl svatý Martin po příjezdu s přítomnými rovnou přiťuknout.
Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, který akci organizuje, si pochvaluje, že svatý Martin letos vychází na čtvrtek. „Vinařský svátek je silně navázán na gastroscénu a na husí slavnosti. Od čtvrtka až do neděle nás čeká nejvíce oslav. Věřím, že se lidé budou chtít setkat a přijdou,“ uvedl.
Značkou Svatomartinské víno se v letošním roce může chlubit 328 vín, v Brně je jich na ochutnávku stovka. Nejhojněji jsou zastoupena bílá vína, kterých je 155, růžových vín a klaretů je 94 a červených svatomartinských 79 druhů.
Celkem odborná porota hodnotila 355 vzorků, takže neuspělo asi jen osm procent. „To je historicky největší úspěšnost od roku 2005,“ podotkl ředitel Vinařského fondu, který uděluje možnost používat známku Svatomartinské šestnáct let. Letos je také zhruba o půl milionu více lahví než v minulosti.
A jaká je kvalita těch vín, která se nakonec na trh dostanou? „S čistým svědomím můžu říct, že letošní ročník svatomartinského bude jeden z nejlepších v historii,“ vyzdvihl před časem hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz.
Obecně u vín převládá svěžest a výrazná ovocnost. Znalci rozpoznají třeba tóny kiwi, grapefruitu, angreštu, třešní, jahod, ale i citrusu, kandovaného ovoce nebo medu.