Vlastimil Vajdák se stal novým ředitelem Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně...

Vlastimil Vajdák se stal novým ředitelem Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně poté, co uspěl v opakovaném výběrovém řízení. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Dluh brněnské fakultní nemocnice vyřeší miliardová půjčka, pomůže i stát

  • 10
Po půl roce už je jasné, jaké zásadní novinky pro pacienty připraví nový ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Vlastimil Vajdák, některé už dokonce stihl uskutečnit. Vyjednal třeba miliardovou půjčku, aby splatil obří dluhy a vyhnul se dalším penále.

Půjčkou ušetří Fakultní nemocnice u svaté Anny (FNUSA) kolem stovky milionů korun, které investuje zpět do nemocnice. V ní plánuje vybudovat nové oddělení následné péče, centrální urgentní příjem na nejvyšší úrovni i parkovací dům.

Dalších zhruba deset milionů získá FNUSA díky novému odběrovému centru, které nedávno otevřela a eviduje v něm již čtyři stovky dárců. Doteď musela veškerou krev, krevní destičky a plazmu nakupovat.

Zaměstnanci zaparkují venku

Ožehavým tématem, které v souvislosti se svatoanenskou nemocnicí pacienti dlouho řeší, je parkování. Pozemky v její těsné blízkosti určené k tomuto účelu totiž v minulosti získal soukromník, což při nedávné návštěvě zařízení rozzlobilo i předsedu vlády Andreje Babiše (ANO). „Parkoviště v minulosti patřilo nemocnici a někdo ho prodal. Teď musí pacienti platit za parking,“ kroutil hlavou Babiš.

Nedostatek krve

Krevní banka Fakultní nemocnice u svaté Anny stále řeší akutní nedostatek krve. Chybí hlavně skupiny A, O a B negativní. Vítáni jsou ale dárci všech krevních skupin. „Měli jsme několik vážnějších případů s vyšší spotřebou krve, kvůli začínající chřipkové epidemii a nachlazení dárců ubylo,“ uvedla primářka krevní banky Jarmila Celerová. Dárci mohou přijít v pondělí a ve středu v časech od 6:15 do 9:45. Prvodárci bez objednání.

Podle Vajdáka za současného stavu není možné parkoviště získat zpět, protože vlastník nemá zájem ho prodat. „Chceme ale i tak umožnit pacientům parkování v areálu nemocnice. Musíme jim proto uvolnit místa, kde dnes stojí auta zaměstnanců. Budeme je motivovat, aby parkovali mimo areál, ale samozřejmě poblíž,“ nastínil Vajdák.

Současně začal vyjednávat s městem o stavbě parkovacího domu o kapacitě až 300 míst. „Stát by mohl hned u vstupní brány místo jednoho ze starých objektů,“ prozradil.

FNUSA také vypíše výběrové řízení na vyhotovení projektu, který by měl napovědět, jakými medicínskými směry se má nemocnice v budoucnu vydat. A zároveň, jak lze areál co nejvíc kapacitně využít.

Vajdák například plánuje, že do hlavního areálu přestěhuje kliniku plastické a estetické chirurgie z Králova Pole a ušetří další peníze na provozních nákladech. „Počítáme také s tím, že lépe využijeme pro zdravotní péči budovy, které se postavily pro Mezinárodní centrum klinického výzkumu ICRC,“ odhalil.

V budovách pro ICRC pravděpodobně vznikne nový urgentní příjem, kam budou vozit záchranáři pacienty v sanitkách a zdejší lékaři se zde současně postarají také o lidi, kteří přijdou do nemocnice sami.

„Chybí centrální vchod a funkční třídění pacientů. Přitom pokud je urgentní příjem dobře nastaven, tak to výrazně odlehčuje samotné nemocnici. Řada lidí třeba nemusí být vůbec hospitalizována. Zároveň záchranáři budou vědět, kam pacienta umístit. Bohužel i tady byly v minulosti případy, kdy sanitky kroužily a nevěděly, kam zamířit, protože všude bylo plno,“ konstatoval během nedávné návštěvy Brna ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Podle ředitele FNUSA by tato novinka znamenala další peníze do rozpočtu nemocnice.

Omezení výzkumu? Bývalý šéf varuje před ztrátou prestiže

Vajdák také vyjednává o vzniku nového LDN oddělení, které nyní v nemocnici chybí. Stabilizovaní pacienti, kteří již nepotřebují akutní péči, tak blokují lůžka například na interně, kam lékaři potřebují umístit další nemocné.

„Vyjednáváme také o rozšíření paliativní péče, aby v nemocnici vznikl speciální tým odborníků, který bude nápomocný pacientům a rodinám. Dále pak o rozvoji nukleární medicíny a sjednocení dialýzy na jedno pracoviště,“ nastínil další záměry Vajdák.

Ten zároveň usiluje o zřízení sanitní dopravy pro pacienty spadající přímo pod svatou Annu. Nyní musí nemocnice využívat služeb externích firem.

Změn dozná zřejmě i zmíněné centrum ICRC, kde nyní probíhá personální audit. Ve hře je i přehodnocení spolupráce s americkou Mayo Clinic a rozdělení si některých výzkumných aktivit s Masarykovou univerzitou.

Vajdákův předchůdce Martin Pavlík ovšem upozorňuje, že jakékoli omezení spolupráce s Mayo Clinic by mělo negativní vliv na reputaci České republiky. 

„ICRC je vnímáno novou garniturou v podobě pana ředitele negativně. Mně přitom trvalo pět let, abychom zlepšili vztahy mezi ICRC a svatou Annou. Velké úsilí stálo udržet i dobré vztahy s Mayo Clinic, které jsme dlužili peníze. Pomáhalo nám tenkrát i ministerstvo,“ připomíná Pavlík.

„A teď po tom všem s nejuznávanějším pracovištěm jako Mayo Clinic přerušíme kontakty? Veškerá prestiž vyplývající z této spolupráce pro svatou Annu bude pryč,“ upozornil bývalý ředitel nemocnice.

Účetní „finta“. Dluh umoří s pomocí banky

Obrovské dluhy svatoanenské nemocnice se za posledních patnáct let pokoušelo vyřešit hned šest ředitelů. Přesto se zařízení dostalo do dvoumiliardového minusu. Nový ředitel Vlastimil  Vajdák přišel s návrhem řešení, jak do několika týdnů splatit stamilionové dluhy vůči dodavatelům. „Musíme si půjčit, protože dodavatelé si účtují penále a pokuty, což pro nemocnici znamená velkou finanční zátěž,“ vysvětluje Vajdák.

Miliardu korun pro nemocnici vyčlení UniCredit Bank. „Peníze pak dostane zpět v úhradách od pojišťoven. Případně dluh splatíme z úvěru od státu, který máme přislíbený,“ odhalil Vajdák, jenž řešení projednal s ministerstvem zdravotnictví i financí, aby vše bylo v souladu s předpisy. Klasický úvěr totiž nemocnice ze zákona čerpat nemůže.

Finance od banky svatá Anna potřebuje, aby překlenula dobu, kdy jí stát poskytne půjčku z vlastních zdrojů. Peníze přislíbil během nedávné návštěvy Brna předseda vlády Andrej Babiš (ANO). „Stát poskytne nemocnici půjčku 1,3 miliardy. Pan ředitel Vajdák má jasnou představu, jak pomoct nemocnici z dluhů. S ním začíná nová éra pro toto zařízení,“ uvedl premiér. Na splacení státního dluhu bude mít nemocnice deset let. Stát slíbil výhodnější úrok, než si účtují banky. Vajdák chce postupem času splatit všechny dluhy a s dodavateli jednat o výhodnějších cenách.

Předešlý ředitel svatoanenské nemocnice Martin Pavlík tvrdí, že o půjčku žádal už v listopadu 2018, stát mu ale nevyhověl. „Připadá mi zbytečné půjčovat si ještě peníze od banky. Za současného stavu svatá Anna funguje dlouhodobě,“ míní Pavlík.

,