U Krajského soudu v Brně začalo líčení s Jiřím Švachulou, hlavním obžalovaným v...

U Krajského soudu v Brně začalo líčení s Jiřím Švachulou, hlavním obžalovaným v korupční kauze Stoka. Za manipulace s veřejnými zakázkami hrozí exmístostarostovi městské části Brno-střed za ANO až šestnáct let vězení. (21.9.2020) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Soud nečekaně rozhodl o propuštění Švachuly z vazby, zatím v ní zůstane

  • 12
Bývalému místostarostovi Brna-střed za ANO Jiřímu Švachulovi, kterému hrozí šestnáct let za korupci, svitla naděje, že se dostane na svobodu. Brněnský krajský soud nečekaně rozhodl o propuštění z vazby. Státní zástupce Radek Mezlík však nesouhlasí a podal námitku.

Předsedkyně krajského soudního senátu Jaroslava Bartošová rozhodla o propuštění z vazby podle Radka Mezlíka náhradou za alternativní prostředky. 

„S propuštěním z vazby obžalovaného nesouhlasím, na místě jsem podal stížnost. Řešit ji bude vrchní soud,“ uvedl státní zástupce.

Podle Mezlíka přetrvává riziko, že se expolitik Švachula bude vyhýbat trestnímu stíhání a uteče do zahraničí, a to právě kvůli vysokému trestu. 

„Tyto důvody dál existují i podle krajského soudu, přesto rozhodl, že Švachulu pustí na svobodu. Byl by ale pod dohledem probačního úředníka, nosil elektronický náramek a musel by odevzdat pas,“ uvedl pro MF DNES Mezlík. 

Senát rozhodl nečekaně po ukončení jednání v kauze Stoka, které trvalo do 14.30 hodin. Ani státní zástupce o tom předem nevěděl. Vazební zasedání se konalo po odchodu veřejnosti z jednací síně a soudkyně jej nijak předem neoznamovala.

„V takových vleklých procesech se samozřejmě stává, že obžalovaného soud pustí z vazby. Kvůli rozsahu trestného činu, kterého se obžalovaní měli dopouštět, a vysokému trestu ale s dnešním rozhodnutím nesouhlasím,“ dodal Mezlík.

Protože se proti rozhodnutí krajského soudu ohradil, zůstává Švachula dál ve vazbě, dokud nerozhodne Vrchní soud v Olomouci. Podle Mezlíka by to mělo být během dvou týdnů.

Švachula je jeden z 11 obžalovaných v kauze Stoka týkající se manipulace veřejných zakázek na radnici Brno-střed a v městských firmách. 

Na usnesení soudu upozornil server iHNED.cz. Švachula je poslední, kdo zůstává v takzvané kauze Stoka ve vazbě, Městský soud v Brně a následně krajský soud opakovaně nevyhověly žádosti o jeho propuštění z obav, že by mohl uprchnout do zahraničí.

Soud líčení v případu zahájil po roce a půl od policejní razie na radnici Brno-střed. Bývalý místostarosta městské části Švachula byl podle státního zastupitelství hlavou skupiny, která ovlivnila desítky zakázek na radnici městské části Brno-střed.

Předsedkyně soudního senátu další líčení odročila na 2. listopadu.

,