Ústřední postavou kauzy týkající se manipulace s veřejnými zakázkami na radnici...

Ústřední postavou kauzy týkající se manipulace s veřejnými zakázkami na radnici Brno-střed má být radní Jiří Švachula z ANO. | foto: Profimedia.cz

Soud propustil z vazby stíhaného podnikatele, Švachula za mřížemi zůstává

  • 3
Trestně stíhaný šéf společnosti Geotest Real Petr Kalášek po osmi měsících opustil vazební celu. Dnes o jeho propuštění rozhodl Městský soud v Brně. V kauze manipulací s veřejnými zakázkami na radnici Brna-střed tak ve vazbě zůstává už jen někdejší místostarosta za ANO Jiří Švachula.

Městský soud poslal Petra Kaláška do vazby letos v březnu. Důvodem byly vysoké tresty, které obviněným hrozí i možné ovlivňování svědků. 

„Mohu potvrdit, že obviněný Kalášek byl propuštěn z vazby. Zůstává však pod dohledem probačního úředníka. Zároveň bude skrze náramek monitorován jeho pohyb. Pokud bude chtít opustit Brno, musí nahlásit kdy a kde se bude zdržovat,“ uvedl dozorující státní zástupce Radek Mezlík.

Toto alternativní řešení sám navrhl. „Situace se s postupem času vyvíjí. Zohledňují se všechny okolnosti včetně rodinné situace a podobně,“ podotkl Mezlík.

Ve vazbě tak z deseti obviněných zůstává jen Jiří Švachula, o jehož setrvání za mřížemi rozhodne soud příští týden. Mezlík nechtěl možný výsledek předjímat ani komentovat, jaký postup navrhne.

Pole informací MF DNES v případě Švachuly nic nenaznačuje tomu, že by měl být propuštěn z vazby. 

Zátah na radnici Brna-střed provedla policie na začátku března. Kriminalisté se zajímali o veřejné zakázky, zabavili počítače i dokumenty.

Obvinili deset lidí, mezi nimi je také již zmiňovaný Švachula, jenž měl na radnici nejvlivnější městské části na starosti investice, a šéf investičního odboru Petr Liškutin (oba dříve ANO).

Dále se policisté zaměřili na podnikatele, kteří se údajně na manipulaci s veřejnými zakázkami podíleli. Obviněným hrozí až 16 let vězení.

Podle vyšetřovatelů byl Švachula připravený odcestovat do Švýcarska, proto dál zůstává ve vazbě.