Lubo Kristek pracuje na šperkařských miniaturách třinácti podobizen Ježíše Krista. Centimetrové šperky představují lidské postavy kombinované se zvířecími i andělskými motivy. | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Surrealista Kristek se pustil do šperků. „Co lidé vytvořili z Krista“

  • 0
Jihomoravský surrealista a performer Lubo Kristek se proslavil pořádáním šokujících happeningů i neobvyklými sochami. Nyní pracuje na šperkařských miniaturách - třinácti podobiznách Ježíše Krista. Stříbrné sošky začal vyrábět před lety, teď však sérii dokončuje a celý soubor vystaví v Londýně.

"Šperky zobrazují to, co si lidstvo vytvořilo z postavy Krista. Přeneseně to vypovídá i o tom, jak změnila společnost samu sebe," přiblížil Kristek.

Lubo Kristek pracuje na šperkařských miniaturách třinácti podobizen Ježíše Krista. Centimetrové šperky představují lidské postavy kombinované se zvířecími i andělskými motivy.
Lubo Kristek pracuje na šperkařských miniaturách třinácti podobizen Ježíše Krista. Centimetrové šperky představují lidské postavy kombinované se zvířecími i andělskými motivy.

Jen pár centimetrů velké šperky představují lidské postavy kombinované se zvířecími i andělskými motivy. Poslední třináctá soška získá podobu Antikrista a jako jediná bude ozdobena zlatem.

Pracoval se Salvadorem Dalím

Svou uměleckou kariéru mohl brněnský rodák Lubo Kristek plně rozvinout až v Německu, kam v roce 1968 emigroval. Několik let pracoval například se Salvadorem Dalím. "Byl to samorost, který se vymyká běžným uměleckým projevům," popsal.

Kristek na svém uměleckém zařazení nijak nelpí. "Nejsem surrealista, jakým byl třeba André Breton. Má díla nejsou jen fantazií. Jsou v nich i filozofické prvky," říká.

Po návratu do vlasti se Kristek zabydlel v Podhradí nad Dyjí na Znojemsku. Krajinu okolo řeky obdaroval svými jedenácti sochami a plastikami (čtěte více ZDE).

"Ve svém srdci jsem nikdy neodešel. Vrátil jsem se, protože tu mám rodinné kořeny," vzpomíná umělec, jehož dědeček v Podhradí žil.

V tuzemsku je Kristek známý hlavně svými svéráznými performancemi. Při jedné z nich se například vynořil před zraky diváků z těla mrtvé krávy.