Ekonom Martin Svoboda stojí v čele Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity Brno dva roky

Ekonom Martin Svoboda stojí v čele Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity Brno dva roky | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Studenti obvinili děkana Masarykovy univerzity z plagiátorství, ten rezignoval

  • 26
Studenti Masarykovy univerzity v Brně obvinili děkana ekonomicko-správní fakulty (ESF) Martina Svobodu z plagiátorství. Děkan posléze kvůli údajnému opisování z německé odborné práce rezignoval. Novinářům to oznámil rektor Petr Fiala. Případ projedná zvláštní komise.

Dnes už bývalý děkan se k údajnému opisování odmítl vyjádřit. "Předal jsem svoji rezignaci, do konce vyšetřování k tomu nemám co říct," uvedl Svoboda.

Podle rektora Masarykovy univerzity však k pochybení bezesporu došlo. Nyní jde hlavně o to, aby Svoboda obhájil svoji odbornou a profesní způsobilost.

Děkan Masarykovy univerzity Martin Svoboda na tiskové konferenci (23. 3. 2010).Studenti tvrdí, že jeho díla Jak investovat aneb anatomie burzovních lží a Jak ovládnout finanční trhy jsou skoro doslovným překladem německého originálu Generation Zertifikate - Die Emanzipation der Geldanlage.

Svoboda měl podle obvinění studentů německou knihu přeložit a text rozdělit na dvě části. Ty potom vyšly pod českými názvy a se Svobodovým autorstvím.

Přidané autorství

Tím však obvinění nekončí. "Byla vydána ještě jiná německá kniha, ve které ale Svoboda není uveden jako autor. V informačním systému univerzity je však k německým autorům přidáno i Svobodovo jméno," řekl rektor Fiala.

Obvinění na zasedání akademického senátu fakulty přednesl předseda jeho Studentské komory Zdeněk Ručka, informuje studentský portál Lemur.

Německá kniha Generation Zertifikate - Die Emanzipation der Geldanlage byla vydána nakladatelstvím FinanzBuch Verlag v roce 2004 a jako autoři jsou uvedeni Christian W. Röhl a Werner H. Heussinger.

Díla děkana Martina Svobody, který byl v čele fakulty od roku 2008, byla vydána v Brně v roce 2005 a německá kniha není uvedena v seznamu použité literatury.