Martin Stropnický a Petr Švancara v brněnské Šelepce

Martin Stropnický a Petr Švancara v brněnské Šelepce | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Sice jsem jen elektrikář, ale mám hercnu, tak kandiduju, říká Švancara

  • 60
Předvolební kampaně na jihu Moravy startují. Jako první se v pondělí v Brně prezentovalo hnutí ANO. Paradoxně na hantecem nasáklou Šelepku přišli s jihomoravskými voliči diskutovat pražský rodák a příbramský fotbalista.

Přesněji řečeno Martin Stropnický a Petr Švancara, tedy první dvě tváře jihomoravské kandidátky hnutí ANO. Společnost jim pak dělal i šéf jihomoravské organizace Bohuslav Chalupa a jeho brněnská kolegyně Alžběta Vlčková.

"Nejdřív bych tedy měl vysvětlit, proč já a Brno," zahájil diskusi Stropnický.

Kromě přátel či zážitků z příležitostných návštěv města zavzpomínal i na svoji anabázi s brněnským národním divadlem. Před rokem a půl totiž dostal nabídku činohře šéfovat. A když na ni kývl, naznačili mu brněnští politici, že si ho zde nepřejí.

"Přesto jsem tady poté nazkoušel Královu řeč, která právě dnes otevírá další divadelní sezonu. A moc rád bych vás na ni pozval, jenže je až do Vánoc vyprodaná," připomněl Stropnický své umělecké působení ve městě.

S fotbalistou Petrem Švancarou, který byl až do letošního jara dlouholetou tváří brněnské Zbrojovky, pak vysvětlovali i to, proč se rozhodli kandidovat právě za ANO. A shodli se, že je lídr hnutí Andrej Babiš zkrátka přesvědčil o svých dobrých úmyslech.

"Říkal jsem si, jak mu já, vyučený elektrikář, můžu pomoct. Celej život dávám hlavičky, takže toho v té hlavě třeba moc nemám, co já vím. Ale mám hercnu. Tak jsem se rozhodl kandidovat," vyprávěl zhruba sedmi desítkám lidí v sále Švancara.

Už předtím přitom připustil, že v případě zvolení by asi musel kariéru profesionálního fotbalisty ukončit. "Ale třeba by se mi zase jako politikovi podařilo rozluštit tu naši hádanku se stadionem za Lužánkami," naťuknul bolavé brněnské téma.

Stropnický zase připomněl svoji letitou praxi v kultuře, ale také na ministerstvu zahraničních věcí, které také třikrát po sobě reprezentoval jako velvyslanec.

"Kdybych byl jen známou tváří šoubyznysu bez těchto zkušeností, neodvážil bych se nikam hrnout," doplnil.

Řadové členy hnutí celebrity moc nenadchly

Potlesk si vysloužil například ve chvíli, kdy odmítl zvyšování daní či třeba zavádění školného. "Stát se chová, jako by chtěl napustit horkou vodu do vany a někdo záměrně vytáhl špunt. Pak nemá cenu pouštět té vody pořád víc," popsal zacházení se státními penězi.

Nedůvěra naopak zazněla z řad členů hnutí, kteří se na mítink přišli podívat z Blanenska.

"Jste za nás lídr v parlamentních volbách a vidíme vás osobně poprvé v životě. Jak chcete usnadnit práci lidem, kteří si to odmakali od vzniku hnutí?" ptal se opatrně muž, který se nepředstavil.

"Budeme vidět, budeme slyšet a i u vás v regionech postupně zjistí, že nejste pro smích a že s námi musí počítat," věří Stropnický.