Státní zástupce Karel Cibulka převzal dozor nad kauzou Stoka od svých...

Státní zástupce Karel Cibulka převzal dozor nad kauzou Stoka od svých předchůdců, na konci června jej zase předá. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Státní zástupce se odvolal v kauze Stoka, požaduje vyšší tresty

  • 2
Státní zástupce podal odvolání v brněnské korupční kauze Stoka. Pro některé obžalované včetně bývalého místostarosty městské části Brno-střed Jiřího Švachuly (dříve ANO) požaduje přísnější tresty. Krajský soud v těchto dnech všem doručuje písemné vyhotovení rozsudku.

Informaci, na kterou upozornila Česká televize, potvrdila iDNES.cz mluvčí Krajského soudu v Brně Klára Belkovová. „Odvolání je několik. Odvolal se jak státní zástupce, tak jeden poškozený a několik obžalovaných,“ uvedla Belkovová.

Mezi čtyřmi obžalovanými, kteří se zatím odvolali, je i podnikatel Saman El-Talabani.

V těchto dnech soud všem zúčastněným doručuje písemné vyhotovení rozsudku. „Podle trestního řádu je lhůta pro podání odvolání osm dnů od doručení,“ dodala Belkovová s tím, že další odvolání ještě mohou přijít.

Podle Belkovové Vrchní státní zastupitelství podalo odvolání do celého výroku o vině. „A také navazujícího výroku o trestu v neprospěch obžalovaného Švachuly, Ovčarčina, Smolky, Kosmáka, Liškutina, Unzeitiga, Hose a Krejčího,“ vyjmenovala.

Státní zástupce požaduje vyšší tresty, zároveň u některých obžalovaných žádá odsouzení za část činů, ve kterých je soud osvobodil.

V korupční kauze Stoka uznal soud vinnými devět lidí včetně expolitika ANO

Rozsudek si v soudní síni vyslechlo devět lidí a dvě firmy loni v květnu. Jeho písemné vyhotovení pak trvalo přes půl roku. Má přes dvě stě stran.

Švachulovi soud uložil 9,5 roku vězení a propadnutí části majetku. Žalobce mu navrhoval čtrnáct let vězení. Podnikatelé Saman El-Talabani a Pavel Ovčarčin od soudu odešli se souhrnným šestiletým trestem a pokutami.

Kromě nich uznal soud vinnými také Lubomíra Smolku a jeho firmu Kros-stav, Luboše Krejčího a jeho firmu UNO, dále někdejšího vedoucí Správy nemovitostí na Brně-střed Petra Kosmáka, šéfa investičního odboru na Brně-střed Petra Liškutina, který byl zároveň místostarostou za hnutí ANO v Brně-Ivanovicích, a rovněž bývalého politika ODS Jiřího Hose.

Korupční kauza se točila kolem zmanipulovaných zakázek. Firmy poskytovaly zpravidla deset procent jejich ceny jako úplatek, a to za informace o zakázce, její předběžné hodnotě, projektové dokumentaci a podobně.

Inkriminované zakázky byly zpravidla malého rozsahu, jednalo se třeba o výměny oken na městských bytových domech, zateplení fasád, opravu kotelny, ale také o opravu funkcionalistické zastávky na Obilním trhu v Brně. Jejich počtem si však i tak obžalovaní přišli na velké peníze. Hodnota zmanipulovaných zakázek totiž převyšovala 260 milionů korun.

31. května 2022