Předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík (vpravo) a strany TOP 09 Karel Schwarzenberg představují logo (17. července 2009)

Předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík (vpravo) a strany TOP 09 Karel Schwarzenberg představují logo (17. července 2009) | foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Štědrý sponzor TOP 09 chce zabránit zvyšování daní

  • 8
Nejštědřejším sponzorem nové politické strany TOP 09 je podnikatel Dušan Novotný z Brna. Straně exministrů Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga věnoval 11 milionů korun. Chce tak podpořit vznik pravicové vlády a zabránit zvyšování daní.

TOP 09 na svých webových stránkách zveřejnila seznam 76 lidí a firem, od nichž dostala příspěvky. Celková výše darů přesáhla 14,6 milionu korun.

Dušan Novotný dosud žádnou politickou stranu nesponzoroval. Nyní ovšem podle něho nastal pro takový krok ten správný okamžik.

Zvěrolékař z Brna věnoval Kalouskově straně jedenáct milionů

Nová strana TOP 09 zveřejnila seznam svých mecenášů

"Podnikám, jsem pravičák a jako takový mám zájem na tom, aby se tady po volbách vytvořila pravicová vláda. Když se ale objevila TOP 09, tak mě to zaujalo. Myslím si, že jsou tam slušnější lidé než v ostatních stranách," vysvětluje Novotný, proč se rozhodl být sponzorem.

Peníze na příspěvek prý získal z výhodného prodeje několika firem. A co si od této investice slibuje pro sebe? Do politiky nechce, rád by dál podnikal ve farmaceutickém průmyslu a na trhu s realitami jako dosud.

Nyní figuruje ve vedení jedenácti společností, dar TOP 09 podle něho rodinný rozpočet nezatíží. "Od finanční podpory straně TOP 09 si slibuji, že daně zůstanou takové, jaké jsou dnes. Ve firmách máme veliké zisky a hodně daním. Jako podnikatele mě samozřejmě děsí návrh ČSSD, že by pro fyzické osoby s takovými příjmy, jako mám já, byla osmatřicetiprocentní daň. Těch jedenáct milionů se mi za rok, za dva vrátí zpět," vysvětluje svou motivaci Novotný.

Podnikatel se údajně s nikým z TOP 09 osobně nezná. Sám do ní nevstoupil a ani se k tomu nechystá. V minulosti také nebyl členem žádné politické strany.

"Je to zámožný člověk, který se rozhodl podpořit demokracii a ideály TOP 09," řekl ČTK exministr Kalousek o brněnském veterináři a podnikateli Novotném, který je mimo jiné v představenstvu společnosti Bioveta.