Brnu hrozí pokuta. Ke stavbě slibovaných sportovišť nemá ani povolení

  6:21
Inline dráha pro bruslaře, hřiště pro plážový volejbal či na malou kopanou a další mnohá sportoviště plánuje Brno už několik let v pisáreckém parku nedaleko Pavilonu Anthropos. Konkrétně se jedná o stadion a tělocvičnu s okolními pozemky, které kdysi sloužily vojákům. Vize vedení Brna však nabírá zpoždění.
V sousedství Pavilonu Anthropos v pisáreckém parku se nachází zanedbaný...

V sousedství Pavilonu Anthropos v pisáreckém parku se nachází zanedbaný sportovní komplex, který kdysi sloužil vojákům. Brno chce areál skrytý mezi stromy už roky přebudovat a otevřít veřejnosti. Plány za 600 milionů se však stále zpožďují. | foto: Magistrát města Brna

Ohrožen je i termín, ke kterému se město pod hrozbou pokut zavázalo, když pozemky od ministerstva obrany bezúplatně přebíralo.

Ve smlouvě, která byla podepsána v červnu 2019, se jasně píše, že do čtyř let musí Brno v souladu s územní studií vybudovat sportoviště a zpřístupnit je široké veřejnosti. „Brno nabylo vlastnické právo zápisem do katastru nemovitostí 31. října 2019,“ doplnil Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany konkrétní termín, odkdy se zmíněná lhůta začala počítat.

V současnosti však město stále nemá k dispozici potřebná povolení, řízení u stavebního úřadu je navíc aktuálně pozastaveno kvůli nutnosti dodat další podklady. 

„Vydání povolení předpokládáme na jaře letošního roku,“ sdělil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. Doplnil, že město počítá s tím, že se začne stavět na konci letošního roku. Investice ve výši zhruba 150 milionů korun pak podle jeho vyjádření zabere zhruba rok.

Prostým součtem roční výstavby s termínem zahájení na konci letošního roku se tak už dostaneme za závazný termín v podobě října 2023. „Harmonogram pořád nasvědčuje tomu, že první fázi stihneme,“ tvrdí přesto brněnský radní pro oblast školství a sportu Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Jen při připomenutí jeho dřívějšího vyjádření je však zřejmé, že se původní plány zpožďují. „Společnost Arch. Design připraví projekt až ke stavebnímu povolení. Jeho získání předpokládáme začátkem roku 2022,“ sliboval Suchý v létě 2020, kdy město zadalo zpracování projektové dokumentace a kdy už pozemky téměř rok vlastnilo. 

Jak je dnes jasné, povolení stále nemá. Podle letitých plánů měl být areál hotový navíc mnohem dříve. Minulá koalice pod vedením hnutí ANO slibovala sportoviště opravit už v letech 2016 až 2018. Jenže nakonec nedotáhla ani převody pozemků.

Neschopnost, zlobí se Vokřál

„Za nás se vše vyjednávalo, současné vedení už jen finálně doladilo a podepsalo smlouvu. Také byly hotové studie, stačilo jen vše podrobně naprojektovat. Jestliže to ale nezvládli, ani ještě nezískali povolení, tak tomu nerozumím a považuji za neschopnost stávající koalice, že nedokáže dotáhnout do konce investiční záměry města,“ prohlásil bývalý brněnský primátor za hnutí ANO Petr Vokřál.

Ten předpokládá, že vedení Brna termín nedodrží a bude muset vyjednávat s ministerstvem o prodloužení lhůty. Pokud by se ho Brnu nepodařilo domluvit a zároveň termín nesplnilo, hrozí mu podle smlouvy pokuta 100 tisíc korun za každý měsíc zpoždění. Navíc ministerstvo obrany může od dohody jednoduše odstoupit.

Možnost jednání jako východiska připustil i Suchý. „Kdyby se náhodou termín skutečně nestihl, je tam určitá možnost požádat o prodloužení. Jsem přesvědčený, že kdyby důvody byly markantní, lze s ministerstvem vstoupit do jednání,“ je přesvědčený radní, kterého ovšem neopouští víra, že se vše stihne.

Podle Vokřála nemusí být vyjednávání o prodloužení problematické, zvlášť když vládní koalice i ta na brněnském magistrátu jsou velmi podobné a obě vede ODS.

Zdrží výstavbu dotace?

Pozdní vydání povolení ovšem nemusí být jedinou komplikací. Z nejrůznějších důvodů se může protáhnout i výběrové řízení na stavební firmu, která sportoviště pro město postaví. 

A další průtahy můžou nastat kvůli tomu, že Brno chce získat dotaci. Zatím však o ni ani nepožádalo. „Měli bychom etapizovat stavbu i v závislosti na charakteru dotačních programů, které budou vypsány,“ řekl Suchý.

První etapa ovšem musí být právě ta za zmiňovaných 150 milionů, která se vztahuje k venkovním sportovištím a k závazku ve smlouvě. Rozsah první etapy ještě přesto není přesně znám. „Rozsah bude stanoven v návaznosti na získané stavební povolení,“ podotkl Poňuchálek. Jinými slovy to bude jasné nejdříve v létě.

Po výstavbě venkovních hřišť bude následovat rekonstrukce tamní tělocvičny s okolními pozemky za 450 milionů. Tyto opravy už mohou být rozděleny na více fází, protože se na ně čtyřletá lhůta nevztahuje. Město tělocvičnu totiž nezískalo bezúplatně, ale od státu ji odkoupilo. 

Tuto rekonstrukci chce Brno zvládnout do konce roku 2024, ale ve srovnání s první etapou je tato ještě více vzdálená a nákladnější. Povolení si slibuje město získat letos na podzim.

Vodácký kanál? Leda ve studii

Společně s přípravou sportovního areálu v pisáreckém parku přišlo v roce 2019 vedení Brna také s tím, že nedaleko odtud na řece Svratce vybuduje vodácký kanál. Sjíždět ho měli sportovci už letos. Po velkolepém oznámení, kdy se Brňané mohli pokochat vizualizacemi divoké řeky, se však plán nikam výrazně neposunul. „Na projektu stále pracujeme,“ reagoval mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek na dotaz, zda je záměr stále aktuální.

Plány muselo vedení Brna nechat přepracovat kvůli vodní elektrárně, kterou na řece paradoxně plánuje městská firma Teplárny Brno společně s Povodím Moravy. „Nyní je hotová aktualizovaná studie proveditelnosti zahrnující tuto vodní elektrárnu,“ uvedl mluvčí. V tuto chvíli počítá Brno se stavbou kanálu o délce 330 metrů v roce 2026, a to v případě, že na investici za 420 milionů korun sežene dotace.

Nejsou to přitom první sliby vodákům od vedení Brna. Už v roce 2010 tehdejší primátor Roman Onderka (ČSSD) mluvil o stavbě kanálu na Svratce v Horních Heršpicích na jihu města. Stát měl 78 milionů a být hotový v roce 2012. Z plánů nakonec úplně sešlo.

Autor:
  • Nejčtenější

Soud zprostil Ukrajince viny za zabití Roma v Brně, šlo o nutnou sebeobranu

22. března 2024  6:42,  aktualizováno  11:42

Krajský soud v Brně zprostil viny sedmatřicetiletého Romana Rohozina, který byl původně obžalován z...

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

Hazardér jel kanálem jako na tobogánu. Mohl se utopit i otrávit, varují vodárny

28. března 2024  6:26,  aktualizováno  11:20

Do útrob brněnské kanalizace nechal nahlédnout autor videa, které se nedávno objevilo na internetu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kometa v Litvínově srovnala sérii, Třinec nevyužil mečbol v Budějovicích

22. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:26

Čtvrtými zápasy pokračovalo čtvrtfinále play off hokejové extraligy. Třinec si mohl zajistit postup...

Prvoligoví bezdomovci. Drnovické zastupitelstvo řeklo Vyškovu ne

28. března 2024  21:02

Třetím rokem jsou fotbalisté Vyškova mezi profesionály, nikdy však nehráli doma. Přesto bojují o...

Rozepře i chybějící lékaři. Problémovou nemocnici bude křísit další šéf

28. března 2024  15:35

V dlouhodobé krizi se zmítá městská nemocnice v Boskovicích. Jde přitom o významné zařízení, které...

Kamion s pěti sty selaty se na Znojemsku převrátil na bok, sto jich uhynulo

28. března 2024  12:11,  aktualizováno  13:42

Kamion s nákladem pěti stovek selat se dnes ráno převrátil na bok v Hostěradicích na Znojemsku....

V opilosti jsem odhodil cigaretu na smetí, tvrdí souzený o vzniku požáru

28. března 2024  13:01

Patnáct až dvacet let vězení hrozí osmatřicetiletému muži z Polska za dvojnásobný pokus o vraždu...

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...