Vizualizace nového brněnského televizního studia

Vizualizace nového brněnského televizního studia | foto: ČT

Nové brněnské studio ČT spolkne 340 milionů, fungovat bude za 1,5 roku

  • 9
Zaměstnanci brněnského studia České televize se v létě 2016 po 53 letech fungování v pasáži Typos přesunou do nového zázemí. Šest let plánovanou stavbu moderního studia v Líšni slavnostně zahájili zástupci televize ve čtvrtek dopoledne. Budování vyjde na 340 milionů korun.

Budovy v centru se už nedaly zcela přizpůsobit potřebám zaměstnanců televize. Jedna fungovala od třicátých let jako bytovka, druhá jako banka. Jejich nynější technický stav je špatný a velký problém v okolí představuje parkování.

„Zejména technologické podmínky vysílání jsou dnes už daleko rozvinutější, je nezbytné, aby tvůrci měli pro svoji práci kvalitnější a důstojnější zázemí,“ uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák, který ve čtvrtek také přijel poklepat základní kámen stavby.

Fotogalerie

Podle plánů by stavbaři měli areál dokončit za čtrnáct měsíců, poté bude vybaven potřebnými technologiemi a za rok a půl se do něj přesunou pracovníci televize.

„Věřím, že nové prostory vylepší dosavadní zázemí a umožní daleko větší vývoj nových programových formátů,“ objasnil svá očekávání ředitel brněnského studia Jan Souček.

V bývalém areálu Zetoru v Trnkově ulici budou stavět firmy IMOS Brno a PKS Stavby. Jejich společná nabídka vyšla vítězně z výběrového řízení, kterého se zúčastnilo jedenáct společností.

„Předpokládaná hodnota stavby byla stanovena na 340 milionů korun. Vítězné sdružení navrhlo podle posuzovatelů nejvhodnější celkový proces výstavby, a to včetně realistického odhadu nákladů. Cena nového studia by tak podle vítěze neměla překročit 299 milionů,“ vysvětlila mluvčí ČT Alžběta Plívová.

ČT Studio Brno

Brněnské studio České, resp. Československé televize, vzniklo 6. července 1961. Od té doby sídlilo na několika místech v Brně. Nyní má technické a vysílací zázemí ve studiu Typos v Jezuitské ulici, produkce, dramaturgie, archiv programových fondů a další pracoviště jsou v ulici Běhounská.

Komplex budov měl původně stát přes 600 milionů korun. Pod taktovkou Dvořáka ale ČT projekt osekala například o výstavbu filmového ateliéru.

Burian se zahájení nedočkal

Stavbu moderního televizního areálu začalo vedení televize plánovat v roce 2008. Rok předtím do čela brněnského studia nastoupil kontroverzní Karel Burian, který v roce 2001 odešel z pozice šéfa zpravodajství ČT v Brně s ostudou. Audit tehdy totiž prokázal, že manipuloval s vysíláním ve prospěch některých podnikatelů a politiků (více například zde).

Po jeho vítězství ve výběrovém řízení se strhla vlna kritiky, hned do počátku čelil mnoha výzvám k odstoupení od osobností brněnské kultury.

Bývalý šéf brněnského Televizního studia ČT Karel Burian (11. prosince 2013)

Burian ale nejenže se v křesle ředitele udržel, Rada ČT mu dokonce jeho šestileté působení ve funkci o půl roku prodloužila, protože považovala za riskantní před zahájením stavby nového studia měnit klíčového člověka. Počátku stavby se nakonec stejně nedočkal.

Nejen mediálním světem mezitím otřáslo také zjištění, že během svého působení pobíral více než nadstandardní manažerské odměny (více zde).

Předchozí skandály završilo obvinění z úst podnikatele Petra Michka, který nějaký čas spolupracoval s Toflovým gangem policejních vyděračů (o kauze zde) a později proti jeho členům svědčil. Buriana osočil, že se s organizovaným zločinem také zapletl. Letos v březnu soud konstatoval, že obvinění nelze vyvrátit ani potvrdit (informovali jsme o tom zde).