Nabarvená zeď, která ještě ve středu dopoledne zela prázdnotou, byla večer zaplněná bílými nápisy. "Kdo se ráno nestydí, ten se večer nebavil," stojí tam například. Psát na ni může každý návštěvník, o čemž svědčí i kostrbaté dětské písmo.
"Velká zeď v barvách zeleného lahvového skla místo ohrané knihy přání a stížností. Skvělý nápad, jednoznačně nejlepší vylepšení interiéru," hodnotí novinku pravidelný zákazník Jiří Rygala.
Kromě originálního vzkazníku se mu líbí také "na měděno" natřené pivní potrubí nebo velké historické fotografie zdobící místnost s výčepem.
Den otevřených dveřípivovaru Starobrno Sobotní den otevřených dveří na Mendelově náměstí se ponese v duchu představení nového půllitru - Škopku. Do něj si mohou účastníci načepovat kterékoli z piv Starobrna a poslouchat oblíbené české kapely. Hudební program začíná hodinu po poledni vystoupením skupiny Mandrage, dál hrají třeba Wohnout a Eddie Stoilow, vše zakončí Kryštof. Muzikanti se budou střídat na dvou pódiích na spodním a horním nádvoří pivovaru. Akce začíná ve 12.00. Vstup je zdarma. |
Zatímco Rygala si rekonstrukci pochvaluje, jiní netají nespokojenost a rozčarování. "Mrzí mě, že zmizely vitrážové výplně oken. Přes čiré sklo sem je vidět až ze zastávky šalin. Tatam je dřívější intimní atmosféra," stěžuje si Pavel Kraus, který sem chodí na pivo už čtyřicet let.
Pamatuje dobu, kdy se zdejší pivnice sestávala jen z buňky, kde se chmelový nápoj čepoval. "Bylo to tehdy hrozné, terasa se propadala, pivo se pilo hned vedle popelnic," směje se pamětník.
V nálevně, kam chodí na jedno i opat sousedního augustiniánského kláštera Evžen Martinec, se při slavnostním otevření také rozdávaly dárky. Po vypití piva si každý mohl odnést domů nový starobrněnský půllitr - Škopek. Jeho vzhled navrhl jeden z nejúspěšnějších českých sklářských výtvarníků Rony Plesl.
Rekonstrukce čeká také další části pivovarského komplexu. V zimě se bude opravovat i restaurace a terasa.
"Konkrétní plány nechci prozrazovat, můžu ale říct třeba to, že sem plánujeme umístit prosklené pivní hospodářství. U něj se každý zákazník může podívat, co se děje s pivem, než se dostane do výčepů," láká provozovatel restaurace Josef Blaštík. Hotovo by mělo být před Velikonocemi.