Opravy se týkaly nejen radnice. Rekonstrukcí prošel i Brněnský drak, který je jedním ze symbolů města.

Opravy se týkaly nejen radnice. Rekonstrukcí prošel i Brněnský drak, který je jedním ze symbolů města. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Zpevněná Stará radnice v Brně se s měsíčním předstihem otevřela lidem

  • 0
Nejstarší dochovaná a nepřetržitě fungující památka v srdci Brna téměř po roce znovu přivítala návštěvníky. Stará radnice byla od konce ledna zavřená kvůli rekonstrukci. Stavbaři se museli vypořádat především s narušenou statikou.

"V budovách radnice se objevily trhliny a věž se dokonce začala naklánět," vysvětlil brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).

Nyní je objekt, jehož počátky sahají až do 13. století, vyztužen a svázán ocelovými nosníky a lany ukrytými v podlahách. Většinu úprav tedy návštěvníci neuvidí. Výjimkou jsou fresky ve Freskovém sále, které jsou nově zrestaurované.

Rekonstrukce stála město zhruba dvacet milionů korun. Práce firma Komfort dokončila s měsíčním předstihem. Do budovy se nyní opět nastěhuje Turistické informační centrum.

Od pátku do neděle se budou na Staré radnici konat speciální komentované prohlídky v dobových kostýmech. Začátek je vždy v 10 a 14 hodin.