Kvůli chybě strojvůdce se v Brně srazily vlaky, zraněno je přes 20 lidí

  • 564
Na brněnském hlavním nádraží se ráno srazily dva osobní vlaky. Při nehodě utrpělo zranění 21 lidí, z vlaků hasiči vyvedli přibližně 250 cestujících. Příčinou srážky byla lidská chyba, když jeden z vlaků vyjel i přes zákaz.

Nehoda se stala po osmé hodině ráno, kdy do sebe narazily osobní vlak jedoucí z Letovic do Brna a spoj z Brna do Březové nad Svitavou.

Zranění utrpělo 21 lidí. „Třináct z nich vyžadovalo převoz do nemocnice. K nim se přidala ještě jedna pacientka, která zkolabovala doma zřejmě v důsledku stresu,“ sdělila mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

K vážnému úrazu podle ní nedošlo. „Naštěstí se jednalo jen o lehká a středně těžká zranění ve formě pohmožděnin, odřenin a vykloubenin. Ale mohou tam být i fraktury,“ podotkla Bothová.

Na místě zasahovaly dvě jednotky profesionálních brněnských hasičů a jedna hasičská jednotka Správy železniční dopravní cesty, která převzala velení zásahu.

Hasiči z obou souprav evakuovali asi 250 lidí, vyprošťovat nikoho nemuseli. „Jedna souprava zůstala stát u nástupiště, druhá mimo něj,“ poznamenal mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Provoz byl obnoven před polednem

Vlaky se srazily ve velmi nízké rychlosti na výhybce. „Osobní vlak jedoucí z Brna do Březové nad Svitavou projel návěst zakazující jízdu a následně se srazil s přijíždějícím osobním vlakem jdoucím z Letovic do Brna.

„Pravděpodobnou příčinou je selhání lidského faktoru,“ informoval mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Incidenty na železnici

19. února - osobní vlak jel mezi Martinicemi a Velkým Meziříčím téměř šest kilometrů bez strojvůdce. Vlak, ve kterém bylo 11 cestujících, nakonec zastavil sám a nikomu se nic nestalo

22. února - projel v Ejpovicích za Plzní na červenou rychlík do Mnichova. Souprava vjela na jinou trať a strojvedoucí zastavili vlaky 34 metrů od sebe. Ani v tomto případě nebyl nikdo zraněn

23. února - v Českých Budějovicích se srazily dvě posunovací lokomotivy. Jeden strojvedoucí byl lehce zraněn

27. února v Havlíčkově Brodě se střetl nákladní vlak s lokomotivou. Vlaky nevykolejily, nikdo se nezranil.

2. března - vlak RegioJetu projel návěstidlo se signálem stůj na Smíchově, tím poškodil výhybku. Nikomu se nic nestalo, zastavil se ale provoz na trati mezi hlavním a Smíchovským nádražím

4. března - u Ronova nad Doubravou se srazil osobní vlak s manipulačním, zranilo se pět lidí.

„Dechová zkouška u obou strojvedoucích byla negativní,“ uvedla policejní mluvčí Petra Hrůzová.

Dodala, že kriminalisté zahájili trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Škodu Drážní inspekce vyčíslila na 450 tisíc korun.

Nehoda na nádraží na necelou hodinu zastavila provoz, od 08.50 hod. se jezdilo v úseku Židenice - hlavní nádraží po jedné koleji. Provoz byl plně obnoven v 11.40 hod.

„Zrušených či odřeknutých bylo do deseti vlaků, šlo o vlaky regionální trati. Zpoždění je minimální, vlaky buď jezdí na čas, nebo jde o zpoždění v řádu několika minut,“ sdělila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Hlavní nádraží v Brně je od začátku prosince ve výluce, většina spojů přijíždí na zhruba kilometr vzdálené dolní nádraží.

Vysokým počtem železničních nehod v uplynulých dnech se zabývá také ministerstvo dopravy. Drážní úřad zvažuje řešit rostoucí problém zavedením trestných bodů pro strojvedoucí.

Ředitel Českých drah Miroslav Kupec oznámil, že v reakci na střet vlaků v Brně svolává poradu úseku provozu. „Chci výsledky zavedených zpřísněných kontrol strojvedoucích a návrh dalších opatření pro minimalizaci rizika selhání jednotlivců. Pro poškozené cestující na webu zveřejníme kontakt pro uplatnění nároků na odškodné,“ uvedl Kupec pro ČTK.