ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: PČR

Za smrt chodkyně podmínka. Neomlouvá ani náhlé vstoupení do cesty, řekl soud

  • 401
Krajský soud v Brně potvrdil podmíněný trest řidičce, která srazila a usmrtila ženu na přechodu. Chodkyně sice do vozovky vstoupila náhle a bez předchozího rozhlédnutí, řidička přesto mohla podle soudu střetu zabránit.

Sražení chodkyně na Břeclavsku z května 2018 vyhodnotil tamní okresní soud jako usmrcení z nedbalosti. Řidičce uložil trest osm měsíců vězení s podmíněným odkladem na 16 měsíců a povinnost zaplatit odškodné pozůstalým.

Žena se odvolala ke Krajskému soudu v Brně na základě znaleckých posudků, které odkazovaly na spoluzavinění chodkyně. Ta pravděpodobně špatně vyhodnotila situaci a dostatečně se před vstupem na přechod nerozhlédla.

Krajský soud uznal, že za nehodu může z velké části i poškozená, nicméně odvolání po poradě zamítl. „Chodkyně sice vytvořila náhlou překážku, nicméně to nebyla překážka nečekaná, protože byla po celou dobu u vozovky,“ konstatoval soudce Aleš Flídr.

Trest je podle něj přiměřený, protože řidička měla být při jízdě kolem přechodu opatrnější a mohla srážce zabránit. 

„Chodkyně měla výšku 160 centimetrů. Tím pádem měla být řidička obezřetnější, protože tuto výšku mají spíše děti nebo starší lidé,“ podotkl soudce.