Na místě vojenského objektu mají být nová sportoviště.

Na místě vojenského objektu mají být nová sportoviště. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Brno bude mít nové sportovní srdce. Nahradí bungalovy wehrmachtu

  • 1
Zanedbané oplocené území u Pavilonu Anthropos v Brně-Pisárkách by se do dvou let mělo podle plánu brněnského magistrátu výrazně proměnit. Město tam chce vybudovat velký areál pro rekreační sportovce.

Poloopuštěný atletický ovál s fotbalovým hřištěm a vedle oplocený shluk dřevěných bungalovů, které postavila ještě německá armáda za 2. světové války. Dnes tam sídlí autoservisy či truhlářské dílny. Na areál, který navazuje na park kolem Pavilonu Anthropos, není lichotivý pohled. Do dvou let by se to ale mohlo změnit.

Plán magistrátu má jasné obrysy: na místě vznikne středisko brněnského rekreačního sportu, kam si může přijít protáhnout svaly kdokoliv. Parkem, ve kterém nepadne ani jeden strom, se budou prohánět bruslaři či běžci.

Místo dosluhujících staveb vznikne například hřiště na dnes populární discgolf. Do meze, která už dnes dělí oblast na dvě poloviny, dělníci zahloubí amfiteátr, z něhož mohou diváci sledovat zápasy v malé kopané. A zázemí či servis tam budou mít i cyklisté, kteří mohou vyrazit na navazující cyklostezky.

„Vše je vymyšlené tak, aby bylo respektováno stávající uspořádání areálů. Nechceme kácet žádné stromy, které tam rostou, bagrovat hluboké jámy nebo budovat velké stavby,“ popsal šéf sportovní komise zastupitelstva René Novotný (ANO). Kolik vše bude stát, zatím podle něj není úplně jasné.

Nad tunelem vzniká trasa pro horská kola

Sportoviště v této oblasti není žádnou novinkou. Už v roce 1919 získal zdejší pozemky sportovní klub Moravská Slavia Brno neboli Morenda, který tu vybudoval jeden z nejkrásnějších fotbalových a atletických stadionů té doby. Na tradici chtějí urbanisté navázat.

„Není to izolovaný areál. Vše funguje dohromady. Sportoviště budou napojená na parky kolem Riviéry i samotné koupaliště, kousek dál je kampus, dopravní hřiště strážníků, Pavilon Anthropos,“ popsal architekt Karel Tuza z firmy A Plus, která na zakázku města vypracovala studii sportovního areálu.

V lesích na Strážním vrchu, což je kopec kryjící pisárecké tunely, navíc třetím rokem vzniká téměř bez povšimnutí veřejnosti závodní trasa pro horská kola, na které se konala už dvacítka závodů. Letos v červnu tam spolek Sport pro Brno plánuje uspořádat Český pohár horských kol. Ale zdaleka to nejsou jediné plány.

„V roce 2019 bychom rádi, aby právě u Anthroposu byla startovní a cílová rovinka mistrovství Evropy horských kol,“ potvrdil předseda spolku Lubomír Vidlák. Nebude to malá akce, evropských šampionátů se účastní absolutní světová špička a běžně se konají v atraktivních lokalitách. Návštěvnost už nyní Vidlák odhaduje na 30 tisíc lidí.

Rozmanitější sportovní areál, nebo centrum malé kopané?

Aby se ale mohlo začít s plánovanými úpravami, je potřeba nejdřív vyřešit byrokracii. Část pozemků totiž patří armádě.

„Ministerstvo obrany schvaluje bezúplatný převod tohoto pozemku ve veřejném zájmu. Podmínkou ministerstva financí je však zpracovaný projekt v souladu s veřejným zájmem,“ konstatovala náměstkyně brněnského primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL), která má městský majetek na starost. Převod podle ní může trvat řádově měsíce. Pak se může začít stavět.

Idylický záměr má ale své mezery. Studie proveditelnosti je sice hotová. Jestli ale podoba území bude taková, jak ji navrhli urbanisté po konzultaci s městskou komisí, která kvůli tomu speciálně vznikla, není jisté.

Šéf Asociace malého fotbalu Filip Juda totiž podle informací MF DNES začal silně lobbovat za to, aby se podoba území výrazně přizpůsobila právě jeho sportu.

Zatímco nyní plány přípravné komise počítaly jen se dvěma hřišti na malou kopanou, Juda chce minimálně čtveřici vedle sebe.

To se ale příliš nelibí části členů sportovní komise zastupitelstva, podle jejichž podkladů a pokynů původní studie vznikla. Bojí se totiž toho, že areál, který je dnes obehnaný ostnatým drátem, zase skončí za plotem.

Hlavní slovo budou mít radní

„Buď zvítězí zdravý rozum, budeme respektovat přirozené možnosti území a areál bude otevřený tisícům lidí, kteří si sem budou chodit sportovat. Nebo se území omezí na preferenci jednoho sportu, což zmenší prostor pro ty ostatní,“ konstatoval šéf sportovní komise zastupitelstva Novotný. Podle něj jsou výstupy pracovní skupiny jasné - dvě hřiště na malou kopanou stačí.

Juda svoje plány příliš komentovat nechce. „Poskytli jsme magistrátu naše podklady a nyní je to na nich, jak rozhodnou. Budu rád, když tam bude rekreační sportování a místo bude otevřené pro Brňany,“ tvrdí Juda, který je také prezidentem Světové federace malého fotbalu.

Hlavní slovo teď budou mít brněnští radní. Ti minulý týden vzali studii se dvěma hřišti pouze na vědomí. A obratem nařídili vypracování varianty, kde je hřišť dvojnásobek.