Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bohužel stále přetrvává postoj „já ti kluka nepůjčím“, říká soudkyně

  14:06
Stejně jako jinde i plány na znojemském okresním soudě narušila tvrdá opatření kvůli šíření pandemie koronaviru. Jeho nová šéfka Lucie Štětinová by ráda zkrátila délku soudních řízení a také častěji vídala rodiče, kteří se při rozvodu dokážou dohodnout. Stále totiž jeden a půl dne v týdnu působí na opatrovnickém úseku, kde zažívá spíše pravý opak.

Na Okresním soudu ve Znojmě Lucie Štětinová pracuje desátým rokem – od loňska jako jeho předsedkyně poté, co bývalé šéfce vypršelo sedmileté funkční období. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Jak to nyní na soudech vypadá? Nehrozí, že se některé případy takzvaně promlčí?
Z důvodu ochrany zdraví zaměstnanců i účastníků řízení byla většina líčení od 16. března odročena, zatím do poloviny dubna. To ale neplatí třeba pro vazební jednání, kdy je nutné dodržet zákonné lhůty. Omezili jsme chod jednotlivých oddělení, část zaměstnanců pracuje v režimu „home office“, část dělat ani nemůže. Podatelna jede, ale přijímá hlavně elektronicky a poštou. Možná jsou i osobní písemná podání do provizorní schránky v budově soudu. Zkrátka fungujeme, proto se nedomnívám, že by se některé případy k soudu vůbec nedostaly nebo se promlčely.

Jak hodláte řešit třeba celodenní jednání, zvládnou ho soudci i další účastníci v rouškách?
Na vzniklou situaci zareagujeme také podle doporučení ministerstva spravedlnosti. Pokud se nyní konalo vazební zasedání, pak všichni přítomní měli roušku, rukavice a v jednací síni byl k dispozici dezinfekční sprej. Po jednání jsme nechali místnost vyčistit.

V Číně po opadnutí nejhorší vlny pandemie zaznamenali nárůst žádostí o rozvod. Nebojíte se, že budete zavalení prací?
Je pravděpodobné, že nastalá situace bude mít po uvolnění restrikcí i vliv na množství žalob a dalších podání na soudy. Očekávám nárůst žalob na neplnění smluv, z titulu náhrady škody, z pracovněprávních vztahů a samozřejmě také v oblasti rodinné a opatrovnické agendy. Tedy návrhy na úpravu výživného, zmiňované rozvody a jiné.

Po zvolení do funkce jste si předsevzala, že zkrátíte délku soudních řízení. Půjde toho vůbec dosáhnout, případně jak?
Mám na mysli zejména opatrovnické věci. I když musím říct, že i tam jsou případy, kdy rychlost není na místě a čas otupí a zklidní napjaté vztahy v rodině, pak se vše lépe řeší. Ale opravdu si myslím, že prostor pro zkrácení tady je. Ve Znojmě jsme už posílili opatrovnický úsek o „jednoho a půl soudce“, protože agenda narůstá, a to nejen tady. Síly se trochu přesouvají z agendy civilních sporů na opatrovnickou. I ze zákona plyne, že by řízení ohledně dětí mělo být skončeno do půl roku, což se ne vždy daří. Když necháte zpracovat znalecké posudky, není to vůbec reálné. Jinak ale délku řízení na trestním a civilním úseku na našem soudu obecně jako problematickou nevidím.

O jaké době se bavíme?
Většina řízení končí do roka, do roka a půl. Ale samozřejmě jsou spory, které i okresní soud řeší klidně čtyři a více let.

Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová považuje problémy na opatrovnických úsecích za nejzávažnější v justici. Asi souhlasíte, že?
Úplně. Dlouhodobě byla tato agenda na vedlejší koleji. Druhá věc je, že celospolečensky nastoupila krize rodiny a s ní vyvstala řada řízení, která před několika lety vůbec neexistovala. Když jsem na opatrovnickém úseku začínala, ani by mě nenapadlo, že bych kvůli neshodám rodičů měla řešit, do jaké školy jejich dítě půjde. A teď není neobvyklé, že během letních prázdnin dostanu několik návrhů na určení školského zařízení či bydliště dítěte. Není nic příjemného rozhodovat v těchto záležitostech za rodiče.

Jak se vám soudí takové případy jako mámě dvou dětí?
Člověk o všem přemýšlí, zvažuje, probírá to s kolegy. Musím brát na zřetel hlavně zájem dítěte. Někdy je to těžké, vždy zodpovědné, ale zatím tuto agendu vykonávám ráda. Znám spoustu kolegů i odjinud, kteří po pár letech řekli, že to dělat nemohou, že ty osudy obtížně snášejí, nebo se cítili vyhořelí a požádali o změnu. Není to práce pro každého. Je to něco, co dobrovolně nikdo moc dělat nechce.

I kvůli velkým emocím?
Emoce tam jsou opravdu silné, člověk musí účastníky mnohdy krotit. U civilních řízení to tak není, v trestních záležitostech někdy. Ale opatrovnická agenda je velmi náročná emočně i časově. Musíme rodiče a často i děti vyslýchat a čas v jednací síni je dlouhý, rozebírají se detaily z osobního i rodinného života.

V jakých případech se rozhodnete pro výslech dítěte?
Podle zákona je dítě nad dvanáct let natolik vyspělé, že by vyslechnuto být mělo. Nicméně pokud jsou rodiče ve shodě, vůbec o tom neuvažujeme. Ale třeba ve sporu, kdy jeden z rodičů žádá střídavou a druhý výlučnou péči a situace je velmi vyhrocená, k výslechu dětí ve většině případů přistupujeme. Záleží na posouzení konkrétního soudce. Není navíc neobvyklé vyslýchat i děti výrazně mladší, třeba šestileté.

Je to trošku trend, respektive i judikatura Nejvyššího a Ústavního soudu stanovuje, že má dítě právo být vyslyšeno a vyjádřit se k záležitostem, které se ho osobně týkají. Pokud ale vidím, že to po dvou třech větách nezvládá, pláče, nemluví nebo jen opakuje, co předtím říkala maminka, tak ho nezatěžuji. Někdy to ale význam má – člověk se od bezprostředních dětí dozví, jaká je možná realita od verzí rodičů.

A dělají si před soudem pořád velké naschvály?
Pravidelně. Velmi často si v jednací síni vykají, nadávají si přede mnou, různými způsoby zabraňují druhému v kontaktu s dítětem, které přitom spolu před dvěma třemi lety zplodili. Schopnost nalézt shodu ohledně záležitostí dítěte je u rodičů čím dál menší. Snažíme se je poučovat my i sociální pracovníci o rodičovské odpovědnosti, o právech dítěte, o potřebě kontaktu s oběma rodiči. I tak bohužel stále přetrvává postoj „já ti kluka nepůjčím“. Ale děti se přece nepůjčují a oba rodiče mají stejná rodičovská práva, pokud je tedy soud neomezil.

Na všeobecně zažitý názor, že soudci i sociální pracovníci stále straní maminkám, byste reagovala jak?
Že se s tím neztotožňuji, podle mě může být dobrý rodič otec i matka. Samozřejmě, že v určité vývojové fázi, kdy je dítě velmi malé a matka dobře funguje, je zpravidla primárním pečovatelem ona – tak je to dáno fakticky přírodou. Na druhou stranu otcové jsou schopní zajistit komplexní péči už velmi malých dětí a stává se, že klidně u dvouletých či tříletých jsou do péče otců svěřovány, pokud se v řízení zjistí, že tatínek je vhodnějším pečovatelem než matka.

Dříve se otců soudci ptali, jestli umí vařit nebo prát. A když řekl, že ne, s tím, že jídlo zajistí u své maminky, byl to důvod mu dítě nesvěřit. Od takových otázek se už dnes upustilo. Celkově si zkrátka nemyslím, že se straní ženám. Je ale větší procento mužů, kteří mají zájem o kontakt s dítětem, ale už ne o každodenní péči. Takže o svěření do výlučné péče otců není tak často rozhodováno, neboť z jejich strany prostě takový zájem často chybí.

Mimochodem, vyhrotila současná opatření kvůli koronaviru střídavou péči?
Je jasné, že toto pro všechny náročné období bude mít negativní dopady i na rodinněprávní vztahy. Střídavou péči, ale i jakýkoli styk dítěte s druhým rodičem, samozřejmě vyhlášený nouzový stav a omezené možnosti kontaktu v době karantény nepochybně komplikují. Nicméně rozhodně si to nelze vykládat tak, že teď není třeba soudní nařízení dodržovat. Je však podle mě nutné vždy posuzovat konkrétní okolnosti dané rodiny tak, aby nedošlo k ohrožení dítěte. Nicméně musím říct, že zatím jsem na našem soudu v tomto ohledu žádný problém nezaznamenala.

  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

Sigma má nabídku od Američanů, investor naznačil zájem jen o menšinový podíl

24. dubna 2024  11:39

Prasečí hlavy a další tvrdé vzkazy nespokojených fanoušků mírnili funkcionáři fotbalové Sigmy...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...