Miroslav Maňák (vlevo) a František Matura u Krajského soudu v Brně, který se 2. února 2021 začal zabývat obžalobou z vraždy, jež měla zakrýt jiný trestný čin. Stala se v lednu 2015 na Hodonínsku. | foto: ČTK

Oběť pálili žhavou tyčí, říká žalobce. Za vraždu hrozí mužům výjimečný trest

  • 5
Vraždu mladého muže, která se stala před šesti lety na Hodonínsku, začal projednávat Krajský soud v Brně. Podle obžaloby ji spáchali dva muži, kteří mladíka pověsili za ruce na jeřáb, pálili ho na těle rozžhavenou tyčí nebo dusili igelitovým pytlem. Tělo poté zakopali v lese.

Sedmačtyřicetiletý František Matura a třiačtyřicetiletý Miroslav Maňák podle obžaloby zavraždili dvaadvacetiletého muže začátkem ledna 2015 v obci na Hodonínsku. 

„Poškozeného vylákali do domu, pověsili ho oběma rukama na jeřáb, opakovaně ho pálili na těle rozžhavenou tyčí, dusili jej igelitovým pytlem, který mu přetáhli přes hlavu,“ uvedl státní zástupce Milan Richter. 

Muži poté podle obžaloby tělo odvezli za hranici Jihomoravského kraje, do chřibských lesů na Kroměřížsku. Zakopali jej nedaleko zříceniny hradu Cimburk. Motivem podle žalobce bylo potrestání dotyčného za to, že obžalovaným kradl drogy a peníze, a také osobní zášť vůči poškozenému.

Jeden vinu popírá, druhý prý uklízel tělo

Oba obžalovaní dnes před soudem vinu na zabití muže popřeli. „Nic jsem nespáchal a spáchat ani nehodlal,“ řekl Matura. 

Maňák uvedl, že vraždu nespáchal, přiznal však, že pomáhal uklidil tělo. „On (poškozený) za mnou přišel, chtěl po mně nějaké drogy, já ale žádné neměl. Tak jsem ho vzal k Maturovi. Ten ho chtěl zbít, jak mi říkal, protože mu něco ukradl. Já si šel zakouřit, když jsem za čtvrt hodinu přišel, tak byl (poškozený) zabalený do modré plachty,“ vypověděl Maňák.

Uvedl, že se bál, že poškozený nemůže dýchat, tak ho rozbalili. Mladík byl podle něj svázaný izolepou, oba obžalovaní se ho prý snažili oživovat. Matura se pak Maňáka údajně zeptal, jestli mu chce s tělem pomoct. „Tak jsme ho jeli zakopat,“ uvedl Maňák.

Policisté oba muže obvinili z vraždy loni na jaře, tedy pět let po smrti mladíka. V té době teprve nalezli jeho tělo.

Právě v březnu pořídili kriminalisté odposlech z Maturovy laboratoře v jeho domě v Kyjově na Hodonínsku. Na základě tohoto důkazu pak oba muže zadrželi. Maňák tehdy při setkání Maturovi vykládal o zahrabání těla. 

Matura vyráběl náhražku drogy

Matura, který v Kyjově vlastní ovocnářství a pálí destiláty, se do hledáčku policistů dostal, protože vyráběl stimulant, který označoval jako „medík“. 

„Tato látka v lidech vzbuzuje dojem, že jsou pod vlivem drogy, že jsou nafetovaní. Je to náhražka drogy. Je legální, chtěl jsem pomoct závislým lidem ve svém okolí, aby místo čisté drogy užívali tuto náhražku,“ tvrdil dnes před soudem Matura. 

Právě za výrobu této látky už je Matura ve vazbě. „Medík“ poskytl Maňákovi, který sám přiznal, že je závislý na pervitinu. „Bral jsem ho 27 let, léčil jsem se s tím. Před šesti lety jsem bral i tři gramy pervitinu denně. Míval jsem halucinace a psychózy,“ doznal soudu Maňák.

Matura mu náhražku drogy dával za to, že mu Maňák ve firmě, kde pracoval, umožnil, aby si tam Matura vyrobil nerezové nádoby. „Ty jsem potřeboval při výrobě destilátů. Zdůraznil jsem, že ‚medík‘ je jen pro jeho osobní potřebu,“ řekl Matura, který je vystudovaný konstruktér raketových motorů.

Odposlechy využili kriminalisté ještě jednou, instalovali je do cely, v níž Maňák svému spoluvězni líčil, jak mučení a vraždu s Maturou prováděli a jak se zbavili těla.

Maňák však dnes popřel, že by popis události z odposlechu byl pravdivý. „Všechno jsem si to vymyslel. Se spoluvězněm jsme si vykládali pohádky a soutěžili o to, kdo je větší grázl,“ tvrdí Maňák. 

Hlavní líčení bude u soudu pokračovat ve středu. Vypovídat budou znalci z oboru psychologie. Za vraždu provedenou obzvlášť surovým způsobem hrozí Maňákovi a Maturovi, kteří jsou oba ve vazbě, 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Policie zadržela jednoho z obžalovaných před rokem v Kyjově:

,