Nejdřív los a nyní soud určil vítěze komunálních voleb ve Voděradech. ilustrační snímek

Nejdřív los a nyní soud určil vítěze komunálních voleb ve Voděradech. ilustrační snímek | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Vítěze voleb určil los, soud výsledek změnil. Uznal jeden zpackaný křížek

  • 0
Nepovedený, ale přece jen křížek na hlasovacím lístku, a volby ve Voděradech na Blanensku mají nového vítěze - sdružení Voděrady všem, které skončilo po komunálních volbách v opozici. O jejich výsledku totiž tehdy při shodném počtu hlasů rozhodoval los. Teď to však soud zvrátil.

V obci u Boskovic kandidovala dvě uskupení. Nezávislé sdružení kandidátů obce Voděrady okolo starosty Miroslava Opluštila a nové sdružení dosavadního zastupitele Miloše Dufka Voděrady všem. Obě získala 942 hlasů. Rozhodl los, počítač vybral Nezávislé sdružení kandidátů obce Voděrady (o losování více zde).

Opluštilovo uskupení tak v sedmičlenném zastupitelstvu získalo čtvrtý mandát. Členům sdružení Voděrady všem se to nelíbilo a výsledky voleb napadli u soudu.

Podle předsedy senátu Krajského soudu v Brně Davida Rause navrhovatelé žádali přepočítání hlasů. „Zpochybnili správnost součtu, navíc podle nich byla volební komise složená ze zástupců vítězné strany a zasedly v ní manželky starosty a dalšího protikandidáta,“ řekl Raus.

Soud nakonec rozhodl, že rozhodující mandát byl přidělen neoprávněně. Už tak napjatá situace, kdy se obě strany po volbách neustále napadaly a osočovaly, v obci ještě graduje.

„Rozhodnutí soudu jsem četl. Máme se členy našeho sdružení sezení, kde se chceme pobavit o dalším postupu. Více bych k tomu zatím nerad říkal,“ sdělil začátkem týdne Lubomír Lepka ze sdružení Voděrady všem.

Výsledek soudu respektuje Miroslav Opluštil. „Další kroky udělám až po setkání s členy našeho sdružení. Je to čerstvé. Protistrana kandidovala s tím, aby mě zlikvidovala. Momentálně si tedy nedovedu představit, že bych s lidmi, kteří mě napadali a lhali do očí, zasedl k jednomu stolu. Ale počkám na názory svých kolegů,“ uvedl starosta Opluštil.

Místo křížku fajfka

Co se ve Voděradech stalo? Krajský soud zjistil, že jediný hlasovací lístek, který okrsková volební komise označila jako neplatný, byl pro stranu Voděrady všem. „Problém byl v tom, že namísto zákonem požadovaného křížku označil volič stranu fajfkou. Rozhodli jsme tedy o přepočítání hlasů,“ vysvětlil Raus.

Zatímco Nezávislé sdružení kandidátů obce Voděrady získalo skutečně původně spočítaných 942 hlasů, protistrana měla o hlas více.

„Volební komise totiž kandidátovi sdružení Voděrady všem na místě číslo 6 započítala pouze 124 hlasů, přestože tento kandidát obdržel hlasů 125. K nesprávnému výsledku mohlo dojít prostou matematickou chybou při sčítání,“ vysvětlil předseda senátu.

Soud odůvodnil, že chyba byla v provedení křížku.

„Zaměřili jsme se na provedení jednotlivých křížků a nelze vyloučit, že nesprávný součet mohlo způsobit nezapočítání jednoho ne zcela zdařilého,“ uvedl Raus. I když zákon jasně stanoví, že voliči musí stranu nebo kandidáta označit křížkem, nelze na jejich kvalitu nahlížet příliš přísně.

„Je třeba zohlednit nervozitu voličů, únavu, vypsanou či nevypsanou ruku. Jakkoliv vypadá nehezky nebo roztřeseně, je platný,“ stojí v usnesení soudu.

Výsledky voleb tak dostaly zcela nový rozměr. Místo původně zvolené členky Nezávislého sdružení kandidátů obce Voděrady Lenky Plevačové zasedne v zastupitelstvu Miroslav Havelka ze sdružení Voděrady všem. Toto uskupení tak získalo čtvrtý, nadpoloviční mandát. Proti usnesení není možno podat stížnost.