Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Berbr chybující rozhodčí kritizoval, ale neurážel, zaznělo u soudu

  • 13
Místopředseda fotbalové asociace Roman Berbr podle výpovědí svědků nepřekročil své pravomoci a vystupoval, jak měl. U okresního soudu pro Brno-venkov se na tom shodlo třináct lidí svědčících v případu žaloby Berbra a jeho partnerky Dagmar Damkové proti bývalému rozhodčímu Radku Kociánovi.

Roman Berbr s Dagmar Damkovou žádají od někdejšího ligového sudího omluvu za tvrzení, že Komisi rozhodčích ovládal ve skutečnosti Berbr a nikoliv Damková jako její předsedkyně. Právě Berbr tak podle Kociána rozhodl o jeho konci v nejvyšší soutěži.

„Na závěr jednoho semináře rozhodčích vystoupila paní Damková jako šéfka Komise rozhodčích a korektním způsobem sdělila panu Kociánovi, aby opustil místnost,“ sdělil Petr Mikel, který se stále pohybuje v prostředí fotbalu a byl pozván jako svědek žalované strany.

Podle dalšího ze svědků Petra Blažeje takový konec nebyl standardní, jeho bližší důvody však prý nezná.

Berbr se sice několikrát účastnil těchto seminářů, vždy tam byl ale podle člena Komise rozhodčích a dalšího svědka Ladislava Dofka jen z titulu své funkce člena výkonného výboru fotbalové asociace.

„Rozhodčí, kteří dělali chyby, byli panem Berbrem samozřejmě kritizováni. Ale ne uráženi,“ odmítl Dofek, že se místopředseda fotbalové asociace o rozhodčích vyjadřoval vulgárně.

Pelta mezi svědky chyběl

Chyby opakovaně dělal podle svědků také Kocián. „Dopustil se několika chyb, tak byl přeřazen z hlavního rozhodčího mezi asistenty. Tam však dělal chyby také, tak šel do nižší soutěže. Nebyl tedy vyřazen, ale přeřazen,“ prohlásil u soudu Dofek.

Podobně mluvil i další z vyslýchaných sudích Miroslav Tulinger. Kocián podle něj dělal chyby, které měly vliv na výsledky utkání.

Dokazování tím však neskončilo. Mezi svědky totiž v pondělí chyběl Miroslav Pelta, donedávna šéf fotbalové asociace, nebo další ze sudích Robert Hájek, kteří mají dorazit na líčení v srpnu. Naopak Kocián po opakovaných omluvách už nepožaduje svědectví Kryštofa Mencla.

Kocián není sám, na koho Berbr s Damkovou podali žalobu. Po Liboru Kovaříkovi, jenž aféru odstartoval, požadují 800 tisíc korun a omluvu. Ke Kovaříkovi se poté s výroky o údajných Berbrových mafiánských praktikách přidali i další, mezi nimi například bývalý rozhodčí Antonín Kordula.

V jeho případě hodonínský okresní soud loni v říjnu rozhodl, že se Berbrovi s Damkovou omlouvat nemusí. Podle soudu Kordula v médiích vystupoval sám za sebe, jeho vystupování bylo kultivované a nebylo ničím urážející, nešlo o štvavou kampaň (psali jsme zde).

Žalobci se následně odvolali, spor začne odvolací krajský soud řešit v září.