Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Soud potvrdil vinu Syřana, který ohrožoval dceru nožem

  • 0
Krajský soud v Brně zamítl odvolání Abdula Karima Jalouta, který byl v srpnu odsouzen ke čtyřem letům vězení za braní rukojmí a vydírání. Dvaatřicetiletý Syřan loni 19. ledna v bytě na Renneské ulici v Brně vzal při hádce s manželkou do náruče tehdy dvouletou dceru Jasminu a přiložil jí kuchyňský nůž ke krku.

Chtěl tak dosáhnout toho, aby mu tehdejší žena zaplatila peníze z prodeje bytu. Šermoval holčičce nožem před obličejem a vyhrožoval, že když nedostane 200 tisíc korun, zabije sebe i ji.

Jeho obhájkyně Julie Rathausová se marně snažila soud přesvědčit, že trest je nepřiměřený. "Nebylo dostatečně prokázáno, že se skutek stal popisovaným způsobem. Bývalá manželka mému klientovi peníze nabídla, smluvili se na podmínkách, za kterých pan Jalout bude souhlasit s rozvodem," uvedla obhájkyně.

Připomenula také, že ještě za trvání manželství navázala Brňanka Fatima Jaloutová, která přestoupila na muslimskou víru, vztah s jiným mužem arabské národnosti, s nímž nyní žije v Egyptě.

Ani osvobození, ani přísnější trest

Pro svého mandanta požadovala Rathausová osvobozující rozsudek.

Odvolací soud jí však ve veřejném zasedání nevyhověl a dal za pravdu státnímu zástupci Jiřímu Kadlecovi, který neshledal na závěrech soudu prvního stupně žádné závady.

"Soud řádně doplnil dokazování, žena i její matka vypovídaly shodně. Na druhé straně intenzita jednání obžalovaného nebyla tak velká a hlavně dítěti neublížil. Proto nebylo zapotřebí ukládat přísnější trest," uvedl předseda senátu Jaromír Papírník.

Jalout předložil soudu písemnou omluvu, v níž žádal, aby byla věc projednána bez jeho účasti. Nyní mu zbývá už jen mimořádný opravný prostředek, kterým je dovolání k Nejvyššímu soudu.