Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strach, rtuť, výpalné. Luhanská brigáda podle obžaloby vydírala podnikatele

  18:10
Před soudem v Brně opět stojí členové obávané Luhanské brigády, která údajně vydírala podnikatele. Členové skupiny vedené mužem přezdívaným Paša vinu odmítají a případ označují za policejní komplot.

U nynějšího líčení je zakázáno pořizovat snímky, ale šéf Luhanské brigády Pavlo Vasiljovič Nykoljuk přes soudem v Brně nestojí poprvé. V roce 2010 dostal pravomocný trest osm let vězení za to, že společně s dvanácti komplici obchodovali s falešnými dolary a eury a nelegálně si opatřovali zbraně. | foto: ČTK

Šéf nechvalně proslulé Luhanské brigády Pavel Vasiljovič Nykoljuk, kterému kumpáni přezdívají Paša Luhanský, je mezi ukrajinskou mafií dobře známou postavou už od 90. let. Policii se ho však podařilo dopadnout až v roce 2007.

Hlavu třináctičlenného gangu, jenž řádil převážně na jižní Moravě, brněnský soud poté poslal na osm let za mříže za obchodování s falešnými dolary a eury i nelegální držení zbraní. Nykoljuk nakonec z vězení vyšel už po pěti letech, které k jeho nápravě evidentně nestačily.

V pondělí totiž opět stanul před Městským soudem v Brně. Spolu s dalšími šesti lidmi čelí obvinění z účasti na organizované zločinecké skupině, kterou podle spisu znovu řídil. Luhanská brigáda, jejímž členům nyní hrozí od šesti do jedenácti let vězení, podle státní zástupkyně tentokrát vydírala mnohé podnikatele.

Nykoljuk je obviněn také z nelegálního přechovávání dvou samopalů a tří kilogramů rtuti ve svém skladu. Ta je z mafiánského prostředí známá jako krutý nástroj k vyřizování účtů – i jeden gram látky může být smrtelný.

„Můžete mi vysvětlit, na co jste měl ve skladu tak velké množství jedovaté rtuti? Vyráběl jste snad teploměry?“ dotazoval se obviněného během výslechu předseda soudního senátu Aleš Dufek.

Mafiánský boss opakoval, že netuší, čí by rtuť mohla být. Když předseda požadoval vysvětlení, proč má fotku lahve s rtutí ve svém telefonu, Nykoljuk odvětil, že se fotka šíří po internetu. „Tu fotku mají snad úplně všichni, někdo mi ji poslal,“ bránil se. „No já tu fotku teda nemám,“ reagoval Dufek.

Výhrůžky v ruštině

Nicméně stěžejním obviněním je vydírání. Brigáda od ukrajinských podnikatelů v Brně a na jiných místech Česka prý požadovala takzvané výpalné.

„Od roku 2007 až do září 2021 se Nykoljuk obklopil osobami, s jejichž pomocí oslovoval podnikatele. Nabízeli jim ochranu, za niž měli pravidelně platit do společné pokladny,“ vysvětlila žalobkyně Tereza Paseková. Celkem si Luhanská brigáda podle ní přišla na více než dva a půl milionu korun.

Současný soudní proces navazuje na loňský říjnový zátah policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Při operaci s krycím názvem Brigáda zadrželi sedm lidí.

Mezi nimi je také Oleg Kalašnyk, který podle státní zástupkyně přebral vedení organizace během Nykoljukova zatčení. Před soudem stanuly i dvě ženy – manželka Kalašnyka a jediná Češka, přítelkyně Nykoljuka. Jsou obviněné z praní špinavých peněz. Na jejich účet totiž občas posílali vydíraní podnikatelé peníze.

„Členové zločinecké organizace požadovali po poškozených, aby začali platit výpalné za ochranu proti jiným skupinám. Poškozeným volali muži, kteří hovořili rusky a vyhrožovali jim. Právě na tuto skutečnost brigáda odkazovala. Když jeden poškozený odmítl, vyhrožovali mu, že ho odvezou do lesa, kde mu zlomí ruce i nohy,“ četla ze spisu Paseková s tím, že případů takového vyhrožování bylo celkem šestnáct.

Propíchnuté gumy i molotov

Poškozené zastrašovali výhrůžkami a nátlakem. „Propíchli jim pneumatiky nebo vhodili zapálenou lahev do domu. Říkali, že ví, kde bydlí a jaké denní rozvrhy mají jejich manželky a děti. Jednomu z vydíraných při návštěvě kanceláře sdělili, že když se stanou kamarády, bude vše dobré, jinak ale nemusí odejít živý,“ pokračovala zástupkyně v téměř hodinovém výčtu skutků z mafiánského repertoáru.

Všichni členové brigády ale u pondělního soudu odmítli, že se na těchto činnostech podíleli. „Doznat se nechci, nikoho jsem nevydíral. Peníze mi posílali kamarádi z dětství jako půjčku, to přece není trestný čin,“ hájil se Nykoljuk.

Tvrzení členů jeho party bylo totožné. Pokud uznali, že peníze v několika případech dostali, vysvětlovali, že šlo právě o půjčku. Stejná historka šéfa senátu Dufka nepřekvapila. „Je mi naprosto jasné, že všichni moc dobře vědí, co mají v soudní síni vypovídat,“ poznamenal.

Zaplať, nebo zemři. Obávaná Luhaňská brigáda v Česku vydírá i prodává zbraně

Část podnikatelů i přes výhrůžky platit odmítla, další předávali peníze v hotovosti či je posílali na účet obviněných žen. Někteří se „revanšovali“ vybranou protislužbou, například spláceli leasing za auta pro členy skupiny nebo jejich děti.

Podle Nykoljuka jsou vše znovu pouhé domněnky policistů a soudu, na nichž byl usvědčený i v předchozím případě při padělání měn. Stejně to vidí i ostatní. Valentyna Kalašnyková v síni dokonce obvinila policii z toho, že jde o policejní komplot.

„Byli to naši kamarádi, kteří se obrátili proti nám. Vše, co povídají, jsou neskutečné lži. Byla jsem naprosto v šoku,“ vypověděla obviněná žena s tím, že s poškozenými jezdili i na společné rodinné dovolené. „Část peněz, které mi poslal náš známý na účet, byly pro naši dceru k narozeninám, protože byl její kmotr. Další pak poslal za práci, kterou pro něj dělal můj manžel. Dokonce mi nosil květiny. Tak přece nevypadá chování poškozeného. Soud by měl spíš obrátit pozornost na ně. Oni nejsou čestní a policie je teď kvůli jejich prohřeškům tlačí k tomu, aby svědčili proti nám,“ podotkla Kalašnyková.

V úterý soudní líčení pokračuje. Dostavit se mají právě někteří podnikatelé, kteří budou proti zločinecké skupině svědčit.

  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:59

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  13:37

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:59

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

OBRAZEM: Na D1 u Brna se pracuje i v noci, práce skončí o dva měsíce dřív

25. dubna 2024  12:22

Na rozšíření dálnice D1 na šest pruhů se v nejvytíženějším úseku u Brna mezi sjezdy na hlavní tahy...

Přítelkyni polil hořlavinou a zapálil. Muž dostal za vraždu sedmnáct let

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  11:07

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...