ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Dvacetiletý mladík uškrtil babičku kvůli penězům a šperkům, dostal 17 let

  • 16
Za loňskou vraždu své babičky v Brně si dvacetiletý mladík definitivně odpyká 17 let. Rozhodl o tom olomoucký vrchní soud. Zamítl tak odvolání muže, který žádal nižší trest. Muž se k vraždě s majetkovým motivem přiznal.

Osmdesátiletou ženu uškrtil, vzápětí jí ukradl peníze a šperky. Vraždu podle kriminalistů plánoval, hrozilo mu 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

Muž si podal odvolání jen do výroku o trestu. Podle soudců z vrchního soudu není trest nepřiměřeně vysoký, aby jej soud snižoval.

„Na jedné straně jsou zde polehčující okolnosti, a to, že čin spáchal ve věku blízkému věku mladistvého a k činu se plně doznal. Na druhou stranu mu přitěžovalo to, že trestný čin provedl lstivě a na starší osobě a spáchal více trestných činů,“ řekl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Tělo ženy našli policisté loni v prosinci. Vyšetřování kriminalistů od začátku směřovalo k tomu, že pachatel je příbuzný oběti, což se i potvrdilo. Policie mladého muže zadržela tři dny po vraždě.

Mladík policistům řekl, že potřeboval peníze. Ukradl asi 15 tisíc korun a zlaté šperky, které dal do zastavárny. Peníze následně použil pro vlastní potřebu. Část podle policie prohrál na automatech, za něco koupil drogy.

U krajského soudu vyšlo najevo, že nezaměstnaný mladík se vloupal do domu babičky již dříve, o několik týdnů později se sem vrátil s úmyslem vraždit.

Babička jej pozvala dál a ve chvíli, kdy se otočila, přehodil jí přes hlavu škrtidlo a škrtil ji asi čtvrt hodiny. Poté si zavolal taxi a odjel peníze utratit. Část zlata ze zastavárny se policii podařilo zajistit. Muž byl v minulosti jednou soudně trestaný pro majetkový delikt.