Soňa Červená

Soňa Červená | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Soňa Červená se vrací do Brna. Znovu zazáří v opeře Piková dáma

  • 2
Světově proslulá Soňa Červená míří na jeviště brněnské opery, kde začínala. Po 65 letech vystoupí v inscenaci Čajkovského Pikové dámy. Národní divadlo ji připravuje na 17. února v Mahenově divadle v režii ředitele divadla Martina Glasera.

„Těším se na práci s ním a jsem nekonečně zvědavá,“ říká Červená v rozhovoru, který poskytla MF DNES.

Pěvkyni a herečku pojí řadu let přátelský vztah s uměleckým šéfem opery Jiřím Heřmanem. „Ze setkání u příležitosti premiéry dokumentu Olgy Sommerové Červená v Brně a vzpomínání na počátek operní kariéry paní Červené v brněnské opeře vzešlo přání vrátit se na jeviště, kde zpívala své první operní role. Pikova dáma je jednou z oper, se kterou se zde setkala a tak idea s postavou Hraběnky přirozeně vyplynula,“ komentuje Jiří Heřman. 

Podle něj vybralo brněnské divadlo Pikovou dámu proto, že patří k vrcholným dílům nejen P.I. Čajkovského, ale ruské opery vůbec. Pro svou pěveckou náročnost však není na operních jevištích častými hostem a i brněnské divadlo ji uvedlo naposledy před půl stoletím. Dalším důvodem je téma letošní operní sezóny - nebezpečné vztahy.

„Pikova dáma se zabývá vztahy v mnoha podobách, od těch mezilidských až po patologický vztah k hazardu, který vede nejen k sebezničení hlavního hrdiny, ale strhává do propasti i další kolem sebe,“ vysvětlil Heřman.

Zkoušet začne opera hned po novém roce v náhradních prostorách v Moravské galerii a v Mahenově divadle. A přítomná bude i Soňa Červená, která přechodně přesídlí do Brna.

„Věříte na náhody? Já ne. Že budu zase stát na brněnském jevišti, odkud jsem odstartovala svou dráhu světem. Že budu svým vlastním stínem, to přece není jen tak,“ přiznává nesmírně vitální Červená, která dokument „dostala“ letos na podzim ke svým dvaadevadesátým narozeninám.