Původní sochu Lubo Kristek odvezl, místo ní tam však umístil obří lejno z...

Původní sochu Lubo Kristek odvezl, místo ní tam však umístil obří lejno z polystyrenu. Obec je už taktéž odstranila. | foto: archiv obce

Sochař Kristek kvůli sporům odvezl z obce svou sochu a nahradil ji lejnem

  • 266
Dva roky trvající tahanice surrealistického sochaře a malíře Lubo Kristka s Vranovem nad Dyjí vyústily v bizarní tečku. Umělec si svou sochu z městyse na Znojemsku odvezl neznámo kam a nahradil ji velkým umělým exkrementem.

Svár spočíval v tom, že plastiku věnovanou Vranovu obklopilo dětské hřiště. Podle Kristka tím bylo jeho dílo ze 60. let degradováno, protože po něm šplhaly děti, což způsobilo oděrky.

Obec jeho verzi odmítla s tím, že jde o poškození stářím a povětrnostními vlivy, načež Kristkovi nabídla, ať si sochu odveze.

A ten to nyní skutečně udělal. „Do poslední chvíle jsem ještě čekal, že se toto prapodivné zastupitelstvo Vranova nad Dyjí umoudří a vyjde vstříc mnou nabídnutému řešení, totiž vysázet mezi sochou a dětským hřištěm živý plot. Prý kdo by se o ty keře staral. Nečekal jsem tedy dále na milosti této infantilní společnosti a sochu jsem odvezl,“ vysvětlil MF DNES Kristek.

Poté podle jeho slov usoudila svatá Jinoféfa Dyjská, že nadělí Vranovákům dar, který si zaslouží. „Ten však za dva a půl dne záhadně zmizel,“ sdělil Kristek.

Zatímco o odvezení sochy zdejší starosta věděl, protože o něm Kristek informoval dopisem, instalace hnědého, údajně polystyrenového lejna ho překvapila.

„Na radu právníka jsme to odstranili. Teoreticky bychom mohli Kristka žalovat za přestupek z důvodu znehodnocení veřejného prostranství, ale nebudeme se v tom rýpat. Pro mě je to tímto uzavřené. Akorát mi přijde zbytečné, že se věhlasný umělec snížil k takovému kroku,“ poznamenal vranovský starosta Lubomír Vedra (Vranováci Vranovu).

Podle právníka městyse Radka Ondruše se však případem přece jen zabývá policie. „Umístit něco takové na dětské hřiště je totéž, jako se vykálet pod sochu svatého Václava,“ tvrdí Ondruš.

V jeho očích se může jednat o několik přestupků, například neoprávněný zábor či výtržnictví. Umístění umělého exkrementu na dětské hřiště podle něj pohoršilo občany, kteří rozhořčeně volali na úřad. „Kdyby se Kristek k autorství exkrementu veřejně přiznal, městys by se tím nezabýval,“ podotkl Ondruš s tím, že Vranov „dar“ uschoval a předá jej policii.

Socha je restaurována na utajeném místě

Po soše ještě zůstal uprostřed hřiště hnědý přístřešek rovněž z Kristkovy dílny. Obec jej však zaplatila a je tak v jejím majetku.

„Dáme ho pryč a odstraníme i betony, které tam zůstaly. Prozatím se to zatravní a dám k diskusi na zastupitelstvu, co na to místo instalovat. Moje představa je tam zasadit strom nebo umístit lavičku. Chodí sem nejen místní, ale i hodně lidí z okolních penzionů nebo cyklisté, je odtud krásný výhled na zámek,“ odhaluje starosta.

Kristek se odstranění sochy Dyje – Osud stromu dlouho bránil, protože byla součástí podyjské glyptotéky, což je výtvarně-filozofická trasa se sochařskými zastaveními procházející třemi státy. A kde je jeho výtvor teď?

„Nyní jsem vázán nějakou dobou k mlčenlivosti, a proto mohu jen sdělit, že socha je na utajeném místě, kde bude po padesáti letech restaurována, což si již zaslouží. Poté bude mít významné místo, což si také zaslouží, a čtenář bude určitě zavčas informován,“ uzavřel Kristek.

6. listopadu 2018