Jihomoravský skiareál spustil rolbovláček, utáhne až třicet lyžařů

  • 31
Zájemci si počínaje dnešním dopolednem mohou přijet zalyžovat do areálu v Olešnici na Blanensku. Vlek sice kvůli nařízení vlády stojí, v areálu ale spustili „rolbovláček“, kterým lyžaře tahají na svah.

Podle webových kamer jde zatím jen o jednotlivce. Rolby tahají lyžaře na svah třeba i v Jeseníkách, na jihu Moravy se to dosud nedělo.

Rolbovláček se jménem Bizon jezdí od 10 do 17 hodin, poslední jízda je naplánována na 16:45. Při velkém zájmu však může jezdit déle. O víkendu se má jezdit od 9 hodin, kapacita je třicet lyžařů či snowboardistů na jednu jízdu. Pokud by byl zájem, v areálu jsou schopni nasadit i druhou rolbu. Jedna jízda vyjde lyžaře na 50 korun.

Rolbovláček Bizon, který od pátku 12. února funguje v Olešnici na Blanensku, utáhne až třicet lyžařů či  snowboardistů.

„Vše je plně legální a nic neporušuje vládní nařízení!“, stojí na webu areálu. František Jílek z areálu uvedl, že už jej kontaktovali policisté. Sdělili, že sice tuto aktivitu zakázat nemohou, ale že pokud se tam stane nějaký úraz, bude to velmi nepříjemné popotahování.

Počasí pro lyžování na jihu Moravy je podle vlekařů luxusní, nasněžilo a místy drobně sněžilo s přestávkami několik dní. Teploty se pohybují pod bodem mrazu, místy svítí slunce. V Jihomoravském kraji se letos ještě nikde nelyžovalo, v době, kdy areály mohly být otevřeny, k tomu na jihu Moravy nebyly vhodné klimatické podmínky.

Rolbou tahají na svah lyžaře i jinde, přibývá takových míst například v Jeseníkách. Nahrazují tak lanovky a vleky, které střediska kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru stále nemohou pustit. Rolby se takto rozjely například ve středisku Kopřivná, v Hlubočkách u Olomouce, v Hraběšicích na Šumpersku či ve ski areálu Annaberg.

,