Brněnští skauti získali v květnu část domu na Moravském náměstí, mezi...

Brněnští skauti získali v květnu část domu na Moravském náměstí, mezi parkovacím domem a ulicí Mášovou. Jak při prohlídce ukázala Kateřina Šmajzrová, je potřeba místnosti zařídit. | foto: Marie Stránská, MAFRA

Skauti vybrali víc, než čekali. Na prostory v Brně získali přes milion

  • 2
Milion a 57 tisíc. Přesně tolik korun získali skauti v internetové kampani Hithit. Víc než půlku použijí na vybavení části pětipatrového domu na Moravském náměstí, který v květnu dostali od radnice Brna-střed.

Dárců bylo víc, než skauti doufali. Celkem přispělo 965 lidí a o čtyřicet procent přesáhli stanovenou částku.

„Původně jsme chtěli vybrat 755 tisíc korun, ale za ty necelé dva měsíce máme nakonec víc než milion,“ raduje se Matěj Rádsetoulal ze Skautského institutu v Brně. Podle něj se musí prostor zrekonstruovat a dovybavit. „Plánujeme otevřít také kavárnu, takže potřebujeme pomoc architektů,“ doplnil Rádsetoulal.

Pětipatrový činžák má ve správě městská část Brno-střed. Dům byl dlouhodobě nevyužívaný. Skauti žádali o nové prostory, protože působili v jednotlivých místech daleko od sebe. Teď budou mít místo pro větší akce a velké zázemí.

„Skautům jsme pronajali třetí a čtvrté nadzemní podlaží a sál v suterénu. Roční nájem jsme jim stanovili na 90 tisíc korun. To je sice méně, než bývá obvyklé, ale jedná se o občanské sdružení, které nevydělává, tak se na tom radní dohodli,“ vysvětlil mluvčí radnice Brno–střed Daniel Zeman.

Celá částka ale nezamíří pouze do Brna. Část použijí skauti i na pražské centrum.

„Pro oba projekty máme připravené předběžné rozpočty, na základě kterých jsme stanovili cílovou částku, kterou vybíráme. A jelikož jsme dostali více, než se plánovalo, chceme podpořit rozvoj institutu i v jiných regionech,“ uvedl ředitel celostátního Skautského institutu Miloš Říha.

Dárcům z Hithitu nabízeli skauti jako odměnu placky, židle s uvedeným jménem dárce, prohlídky různých firem nebo snídani či oběd se známými osobnostmi. Podpořil je třeba zakladatel projektu Rekola Vítek Ježek, spolumajitel Baru, který neexistuje Jan Vlachynský nebo novinář Erik Tabery.