Zdeněk Bačík je předsedou buňky ČSSD ve Veselí nad Moravou.

Zdeněk Bačík je předsedou buňky ČSSD ve Veselí nad Moravou. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

ČSSD nemá alternativu v Česku ani Evropě, míní mladý lídr její buňky

  • 102
Politiku sleduje Zdeněk Bačík už od dětství. Dobře si vzpomíná i na satirický pořad Politické harašení Miloslava Šimka a Zuzany Bubílkové. Když se vysílal, bylo mu teprve jedenáct let. Seznamte se s jedním z mladých politiků v novém seriálu MF DNES.

„Asi někomu přijde divné, co jsem tehdy sledoval v televizi,“ směje se dnes jednadvacetiletý mladík z Veselí nad Moravou.

Politici na startu

Politici na startu

Seriál MF DNES představuje mladé politiky napříč politickými stranami na jižní Moravě, kteří se narodili v 90. letech a angažují se v místní politice nebo podzimních krajských volbách. Jejich profily uveřejňujeme v abecedním pořadí.

Předsedovi tamní buňky ČSSD se věnuje první díl seriálu Politici na startu, jenž představí mladé angažované lidi, kteří prožili celý život v demokracii a i přes nízký věk jsou politicky činní.

Kdy přesně se začal o politiku zajímat, Bačík netuší. Postupně ho ale přitahovala čím dál více.

„Začal jsem sledovat programy různých stran a přicházel na to, že člověk většinou jen jednou za čtyři roky vhodí volební lístek do urny,“ líčí své první zkušenosti.

To mu však nestačilo. „Chtěl jsem volit dříve, než mi bylo osmnáct,“ neskrývá své dlouhodobé nadšení. Zhruba od sedmnáctých narozenin už byl rozhodnutý, že vstoupí ČSSD.

„Sociální demokracie má ideu, že všichni lidé by měli mít příležitost žít důstojný život, což třeba dnes dělá vláda zvyšováním minimální mzdy. V tomto ohledu neexistuje alternativa na české a nejspíš ani evropské úrovni,“ je přesvědčený mladý politik, který do ČSSD vstoupil v devatenácti letech.

Do krajského zastupitelstva nekandiduje kvůli studiu

Ve volbách kandidoval zatím pouze jednou, a to před dvěma lety do zastupitelstva Veselí nad Moravou, kde bydlí. Na kandidátce byl ovšem až na čtrnáctém místě, které ho odsoudilo k prvotnímu neúspěchu.

Na podzim loňského roku však i přesto začal budovat svou politickou kariéru - stal se předsedou stranické buňky ve Veselí.

„Byl jsem řádně zvolen, takže nepociťuji, že by měl někdo s mým předsednictvím problém,“ reaguje na otázku, zda někdo z dlouholetých členů místní ČSSD nenese těžce, že mu šéfuje mladý student.

Zdeněk Bačík

  • Je mu 21 let, žije ve Veselí nad Moravou a studuje práva na Masarykově univerzitě v Brně.
  • Je členem ČSSD, předsedou stranické buňky ve Veselí a místopředsedou jihomoravských Mladých sociálních demokratů.

Bačík je totiž ve druhém ročníku na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. I to byl ostatně jeden z důvodů, proč se neucházel o letošní kandidaturu do krajského zastupitelstva. „Teď je pro mě primární dostudovat a získat nějakou praxi,“ vysvětluje.

Zatím tedy říká, že nepřemýšlí o politické kariéře v Poslanecké sněmovně. Pokud by se mu však podařilo někdy v budoucnu získat poslanecké křeslo, nejspíš by svou politickou práci dělal naplno.

„Ono je to těžké. Lidé poslancům nadávají, že nic neumí. Na druhou stranu pokud mají být aktivní, musí být hodně činní, aby práci poslance dělali dobře. Když se chcete probrat všemi návrhy zákonů, je to hodně složité. Jako student práv vím, jak vypadají,“ přemítá Bačík.

Čím víc lidí v politice, tím lépe

V politice je však aktivní zatím jen na komunální úrovni. To hlavní, co ho dnes naplňuje a čím „žije“, je tak podle jeho slov politika uvnitř sociální demokracie, kdy se tvoří kandidátky do voleb, diskutuje se o volebním programu a aktualizuje se ten dlouhodobý.

Od letošního ledna navíc Bačík zastává post místopředsedy jihomoravských Mladých sociálních demokratů, kteří mají trochu odlišnou náplň než ČSSD.

„Jednou za měsíc pořádáme semináře, na kterých se zabýváme různými problémy. A většinou dospějeme k závěru, že je nejde vyřešit tak jednoduše, jak se na první pohled zdálo,“ usmívá se.

Politiku vnímá jako činnost, bez níž se demokracie neobejde a nemůže dobře fungovat. „Je to pro mě směr, kterým se vede stát. Dnes ji podceňujeme, nedáváme jí takovou důležitost, ale to neznamená, že ji nemá,“ říká.

Dodává, že pokud chceme žít v demokratickém státě, bez politických stran to nepůjde. „A tyhle strany fungují lépe, když mají více členů,“ uzavírá s tím, že lidé by se tedy měli do politiky více zapojovat.

,