Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruská Sberbank zavřela pobočky v ČR, lidé stáli ve frontách a házeli vejce

  13:10aktualizováno  14:34
Desítky lidí stály dnes ve frontách před pobočkami ruské banky Sberbank v Praze, Brně i v dalších městech. Někteří chtěli v reakci na aktuální dění převést peníze jinam, jiní se jen přicházeli informovat. Peněžnímu ústavu totiž nefunguje ani internetové bankovnictví. Na výlohu banky v Českých Budějovicích lidé naházeli vajíčka. Ve 14 hodin Sberbank své pobočky v Česku uzavřela, důvodem jsou podle ní bezpečnostní problémy na pobočkách.

Podle mluvčí Sberbank Radky Černé jsou důvodem uzavření bezpečnostní problémy na pobočkách. Ve čtvrtek a dnes se před některými pobočkami banky tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit služby nebo žádali informace o jejím fungování. Kolem dnešního poledne bance nefungovalo internetové bankovnictví.

„Bohužel se objevily bezpečnostní problémy na našich pobočkách. Naši zaměstnanci jsou převážně občané ČR a musíme jim zajistit zvýšenou bezpečnostní ochranu, protože čelí fyzickým atakům,“ uvedla Černá.

Z tohoto důvodu byla banka podle ní nucena od dnešních 14 hodin uzavřít své pobočky a zajistit bezpečnostní službu k ochraně zaměstnanců poboček. Banka počítá s tím, že v dalších dnech už budou pobočky opět standardně otevřené, klienti mohou využívat on-line bankovnictví a bankomaty.

„Klienti Sberbank CZ mohou využít jakýkoliv bankomat v ČR i zahraničí, pokud mají u nás účet, výběry mají zdarma,“ dodala Černá.

Například personál pobočky Sberbank v Brně požádal o asistenci strážníky. Dav klientů se na poslední chvíli snažil vybrat peníze. Před pobočkou na Masarykově ulici se tvořily fronty čítající desítky lidí. 

„Ti, co jsem oslovila, mluvili česky. Říkají, že hlavně chtějí převést peníze do jiné banky,“ sdělila z místa redaktorka MF DNES. Více lidí dorazilo také do pobočky v brněnském M paláci. Fronty se tvoří i v dalších městech.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dnes po jednání vlády připomněl, že vklady klientů bank, včetně Sberbank, jsou ze zákona pojištěny do 100.000 eur (zhruba 2,5 milionu korun) pro jednoho vkladatele u jedné banky nebo družstevní záložny. Česká národní banka sdělila, že situaci kolem Sberbank monitoruje a z pozice dohledu i řeší.

Firmy bance vyhlašují bojkot

Už ve čtvrtek večer informoval jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL), že kraj zruší všechny účty u této banky a peníze převede jinam.

Pomoc Ukrajině z jižní Moravy

Jihomoravský kraj povolil pracovní cesty svým zdravotníkům v krajských nemocnicích. Mohou vyjíždět pomáhat na Slovensko, ale i jinam do zahraničí. Zítra v 9 hodin vyrážejí první čtyři záchranáři ve dvou autech naložených zdravotnickým materiálem vypomoci slovenské záchrance do Košic kvůli odlivu ukrajinských pracovníků. Jihomoravští radní také schválili dary do 10 milionů korun na zmírnění následků války na Ukrajině. Vypověděli také přímé partnerství s ruskými regiony

„Máme jeden běžný účet, z něj jsme peníze stáhli okamžitě a nechali na něm jen provozní tisícikorunu. Druhý účet je spořicí, tam je měsíční lhůta na to, aby mohly peníze z účtu odejít,“ řekl hejtman. Částky zveřejňovat nechtěl. „Při převodu se totiž může stát cokoli,“ dodal.

Napjatá situace dnes panovala také u Sberbank v Českých Budějovicích. Před pobočkou stála dlouhá fronta, lidé naházeli na výlohu vajíčka.

A ve Zlíně někdo na výlohu banky hodil plechovku s červenou barvou.

Bojkot služeb Sberbank vyhlašují i některé firmy. „Silně doporučujeme našim poradcům a pobočkám tuto banku přestat okamžitě využívat, doporučovat a zprostředkovávat. V této souvislosti ji také vyjímáme z bonusového odměňování. Také spravujeme miliardy korun v našich fondech a určitě se postaráme o to, aby nepomáhaly ruské válečné mašinerii a Putinovi,“ řekl dnes zakladatel finančně poradenské společnosti Partners Petr Borkovec.

„Ruská invaze postupuje přes území Ukrajiny. Naše společnost 4fin nemá žádné vlastní podnikatelské aktivity na území Ruska ani Ukrajiny, ale z morálního hlediska nedoporučujeme našim spolupracovníkům, aby přinášeli obchody institucím, které mají majetkové vazby na Rusko,“ uvedl dnes generální ředitel poradenské firmy 4fin Tomáš Martinovský.

„Připojíme se k ostatním a ukončíme veškeré finanční operace se Sberbank CZ, jelikož konečným příjemcem ze zisku je, přes SberbankAG, ruská Sberbank vlastněná Ruskem,“ doplnil podnikatel s kosmetikou Tomáš Vlasák.

Sebranka. Timo si hrál s písmeny

V Česku působí Sberbank od roku 1993, do roku 2013 fungovala pod jménem Volksbank. Má 25 poboček a asi 120 tisíc klientů.

Na to, že je banka ruská, a tedy pod dohledem autoritářského režimu, už loni reagoval brněnský anonymní umělec Timo. Na několika místech v Brně přeměnil logo a název banky na Sebranka.

Starosta brněnských Židenic Petr Kunc (TOP 09) si všiml před časem takové grafiky v Uhelné ulici. „Za tři dny to přemalovali,“ doplnil. Stejně dopadl i nápis u řečkovického nádraží, kde už je také delší dobu znovu bílá plocha.

Na českém trhu působí také Expobank, jejímž hlavním akcionářem je od roku 2014 ruský finančník Igor Kim. „V tento moment si nejsme vědomi jakéhokoliv dopadu dosud zveřejněných sankcí na naše podnikání v České republice. Expobank CZ je českou bankou s 31letou tradicí na zdejším trhu, sídlí v Praze, vede ji české představenstvo a většinu klientely tvoří Češi a české firmy. Expobank CZ je samostatná banka vykonávající bankovní činnost na území České republiky v souladu s licencí udělenou jí Českou národní bankou,“ řekl Lidovým novinám mluvčí banky Jakub Švestka.

„Informace o chování klientů považujeme za obchodní tajemství a jako takové je nelze zveřejnit. V tento moment si nejsme vědomi jakéhokoliv dopadu dosud zveřejněných sankcí na naše podnikání v České republice,“ dodal.

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Muž na rozlučce se svobodou shodil turistu z hradeb, dostal 10,5 roku vězení

11. dubna 2024  10:02,  aktualizováno  11:38

Krajský soud v Brně dnes potrestal Slováka Daniela Madarásze 10,5 lety vězení za to, že loni v září...

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Brno nechalo utajeně zkrátit plánované tunely na D43, vynoří se v zástavbě

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Brno nechalo utajeně zkrátit plánované tunely na D43, vynoří se v zástavbě

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Třetí výhra v přípravě. Čeští hokejisté v Budějovicích porazili Rakousko 5:1

18. dubna 2024,  aktualizováno  19:44

Čeští hokejisté zvládli i třetí přípravný duel před blížícím se mistrovstvím světa. Po dvou výhrách...

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

Spása z divize? Asi jednorázový tah, hlásí Zbrojovka k „oživení“ veterána

18. dubna 2024  15:27

Už posun trenéra z divizního béčka bylo v podání vedení Zbrojovky Brno překvapením, když klub v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...