Jiří Žákovský je v saunování nejlepší na světě.

Jiří Žákovský je v saunování nejlepší na světě. | foto: archiv Jiří Žákovský

Necáká pot a umí nejlépe vyprávět. Brno má mistra světa v saunování

  • 24
Je to taková show v sauně, divadlo pro saunující se klienty, kterým nestačí jen sedět na dřevěné lavici v rozpálené místnosti a potit se. Saunové ceremoniály nabízí mnohem víc – zážitek, relaxaci nebo speciální péči o pokožku. A právě v tom je nejlepší Jiří Žákovský z Brna.

Minulý týden se v Nizozemsku stal mistrem světa v saunování. Jeho soutěžní výbavou je jen kostým a ručník, se kterým kolem sebe mává. A k tomu vypráví příběhy.

Už loni se Žákovský stal světovým vicemistrem, letos přidal titul nejvyšší. Finále mistrovství nebylo nijak jednoduché.

„Mistr se musí správně představit v rodném i anglickém jazyce. Hodnotí se například pocitová teplota v sauně, mávací efekty nebo to, zda pot mistra necáká na ostatní,“ vysvětluje Žákovský.

Při soutěži se bodují také kostýmy a rekvizity. „Používám kostýmy z filmů. Inspiroval jsem se například filmem Gladiátor, pohádkami nebo příběhy z džungle,“ popisuje. Povídky na ceremoniály si vymýšlí sám, témata jsou různá.

„Většinou se snažím popsat situaci ze života. Vyprávím třeba o tom, že pomsta není správná volba,“ říká. Na mistrovství soutěžilo celkem 32 jednotlivců a 32 týmů, u kterých se hodnotila vzájemná spolupráce.

Bál se, že bude za šaška

Pro Žákovského přitom saunování zpočátku nebylo prací snů. „Původně jsem pracoval jako plavčík, a když mi poprvé nabídli, abych režíroval ceremoniál, odmítl jsem. Nechtěl jsem ze sebe dělat šaška,“ vzpomíná Žákovský. Před osmi lety ale nakonec kývl a saunování se věnuje dodnes.

Druhů ceremoniálů je celá řada. A výrazně se od sebe liší. Některý je více zábavný, jiný zase spíše zaměřený na relaxaci a celkovou regeneraci duše i těla. Při ceremoniálu mistři používají esenciální vůně, hru světel a příjemnou tematickou hudbu. V sauně se tak může rozvonět máta, eukalyptus, santalové dřevo nebo třeba několik druhů citrusů.

V Brně toto nové pojetí saunování spustilo wellness centrum Infinit Maximus na přehradě, kterému dělá Žákovský poradce. Ceremoniál trvá přibližně 10 až 15 minut, sledovat jej může až 90 osob.