Sáňkování na Kraví Hoře v Brně

Sáňkování na Kraví Hoře v Brně | foto: Radek Miča, MAFRA

U nás můžete sáňkovat v jakémkoli parku, vzkazuje Brno svým i Pražanům

  • 31
Na pozdvižení, které vyvolal úterní zásah pražských strážníků na Petříně, briskně reagovali v Brně. Město oficiálně povolilo sáňkování a lyžování plošně ve všech parcích.

„Zákazovou vyhlášku sice Brno nemá, ale například městská pravidla pro vstup a pobyt v zeleni uvádějí, že jezdit na saních a bobech se dá jen na jasně vyznačených místech. Na dnešní schůzi jsme se shodli, že tento typ sportu v městských parcích povolíme plošně, aby byla situace jasná,“ uvedl náměstek brněnské primátorky Jiří Oliva (ČSSD), která návrh na jednání rady předložil.

Petřín znovu ožil sáňkaři a bobisty, město jim vyhradilo dráhu

Děti i další milovníci zimních sportů tak mohou vyrazit se sáňkami či na lyžích na Kraví horu nebo jakýkoliv jiný kopec v Brně.

Pro děti je podle Olivy důležité, aby sportovaly na čerstvém vzduchu a aby je odtamtud nikdo nevyháněl. Sněhová nadílka je pro ně lákavá.

„Chceme všechny ubezpečit, že je to na území Brna povolená aktivita, a předejít možným nedorozuměním jak na straně obyvatel, tak správců parku nebo městské policie,“ doplnila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Úterní zásah na pražském Petříně vyvolal i reakci pražských politiků v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti), který vyhlášku řešící tento zákaz označil za zastaralou.

Sáňkování a strážníci na Petříně

„Ukázalo se, že existuje jakási 20 let stará městská vyhláška, která zakazuje lyžování nebo sáňkování na určitých místech našeho města, a to například v některých částech Petřína. Ale vůbec nechápu, jak to tenkrát mohl v této podobě někdo schválit. Musíme se na to podívat,“ napsal Hřib na svém Facebooku.