V Šámalově ulici v Brně-Židenicích našli policisté v bytě mrtvého muže a velké...

V Šámalově ulici v Brně-Židenicích našli policisté v bytě mrtvého muže a velké množství chemikálií, kvůli nimž ulici uzavřeli a evakuovali z ní 25 lidí. Na místo dorazil i pyrotechnik. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Kvůli výbušným látkám v brněnském bytě muselo v noci pryč dalších 50 lidí

  • 8
Policisté museli v noci na úterý ze Šámalovy ulice v brněnských Židenicích evakuovat dalších pět desítek lidí. V jednom z bytů, v němž v pondělí našli mrtvého muže, objevili kromě chemikálií i výbušné látky. Zásah ukončili hasiči až v úterý odpoledne.

Už během pondělí přitom policisté evakuovali 25 lidí z domu, kde nebezpečné látky našli, i dvou sousedních. Noc museli strávit v hotelu nebo u svých příbuzných. 

„V průběhu noci bylo nutné evakuovat dalších pět desítek obyvatel Šámalovy ulice. Pyrotechnici na místě dále pečlivě prohledávají byt a přilehlý sklep. Nalezené nebezpečné látky odvážejí k okamžité odborné likvidaci na bezpečné místo poblíž Brna,“ informoval policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Podle informací MF DNES se v bytě našlo několik kilogramů výbušných látek. Policisté původně předpokládali, že práce na místě by mohly skončit v poledne. Nakonec se pět desítek evakuovaných vrátilo domů až odpoledne, kdy hasiči ukončili zásah. 

Evakuovaní lidé mohli zůstat na židenické radnici. „Otevřeli jsme ji hned v noci, aby se měli místní kam uchýlit do tepla,“ uvedl židenický starosta Aleš Mrázek. 

Už během pondělí museli hasiči přes dvě desítky lidí z okolí bytu, v němž našli mrtvého muže a podezřelé chemikálie. Ulice zůstala uzavřená. Policisté byt otevřeli na základě upozornění od sousedů. Uvnitř našli mrtvého dvaačtyřicetiletého muže a velké množství chemikálií. Co se v bytě dělo, vyšetřuje policie.