ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Ryb je navzdory suchu dost, sehnat větší kousek však bude problém

  • 2
Rybáře letos trápil nedostatek vody a také chladné jaro. Na množství ryb a jejich ceně se to zřejmě neprojeví, s jejich velikostí to však moc slavné nebude.

Náměstek Rybářství Hodonín Jiří Janoštík hodnotí letošní sezonu průměrně, rybníky však společnost nemohla využít naplno.

„Chladný květen a letní deficit vody nepřispěly k plnohodnotnému napuštění všech rybníků, a tudíž k plnému využití produkčního potenciálu,“ uvádí Janoštík.

Podle ředitele Oldřicha Pecha je chov ryb zachován jen díky tomu, že mohou na Hodonínsku přečerpávat vodu z elektrárny. „Díky tomu jsme mohli fungovat v normálním režimu. I když srážek bylo letos průměrně, tak vody bylo dokonce méně než loni,“ podotýká Pecha.

Několik let mají problém s vodou hlavně rybníky závislé na menších tocích, u nichž je úbytek vody citelnější než u vodnatějších řek.

„Řeky jsou na tom v posledních letech špatně. Hodně se odvíjí od přehrad, ale i ty už mívají podstav a vody moc nepouštějí,“ sděluje František Vybíhal, předseda Moravského rybářského svazu Boskovice.

Z toho důvodu mělo například Rybářství Pohořelice některé rybníky opět na suchu. „U rybníků napájených z větších řek byla situace naštěstí lepší, takže ryb bude tolik, kolik očekáváme,“ říká ředitel Roman Osička.

Rybáře trápí vydry

Na výlovech se určitě projeví již zmiňovaný chladný květen, kdy ryby nedorůstaly tak rychle. „Chladný nástup jara oddálil tvorbu zooplanktonu, který má zásadní vliv na přírůstky ryb,“ přibližuje Josef Minařík, ředitel Rybářství Minařík.

Naopak při tropických teplotách, kterých bylo v létě opravdu hodně, nebylo možné ryby tolik přikrmovat. Problémem jsou v posledních letech i vydry, volavky či čápi.

„Největší rozmnožení sledujeme zejména u vydry říční. Nikdo nemá přehled, kolik jich je. Nemají ani čipy. Způsobily nám škody za více než 80 tisíc. Už jsme museli zavést kamerové systémy a elektrické ohradníky,“ říká Vybíhal.

Navzdory problémům by se však ceny proti loňsku neměly výrazně změnit. „I přes vzrůstající náklady chce společnost ponechat sladkovodní ryby dostupné. Ceny tedy zůstanou stejné jako loni. Například kapra budeme prodávat za 85 korun za kilogram, pstruha za 150 korun, štiku za 240 korun,“ informuje Janoštík z Rybářství Hodonín.

Průměrný Čech sní za rok pět kilo ryb

Podle ředitele Pechy je cena hodně závislá na exportu. „Aktuálně panuje nejistota kvůli situaci na polském trhu. Polsko je s Německem největším odběratelem ryb z Česka a loni odebrali méně ryb, než bylo zvykem. Nyní čekáme, jaká bude poptávka letos, a proto ryby zdražovat nebudeme,“ podotýká. 

Kam na výlov na jižní Moravě

  • 19.–20. 10.  Olšovec (Blanensko), doprovodný program
  • 19.–20. 10. Dvorský rybník (Písečná u Lužic, Hodonínsko), doprovodný program
  • 26.–27. 10. Přehrada Blatnička (Hodonínsko), doprovodný program
  • 26.–28. 10. Vrkoč (Pohořelice)
  • 29. 10. – 2. 11. Jaroslavický dolní rybník (Znojemsko)
  • 11. 11. Nesyt (Lednicko-valtický areál, Břeclavsko)
  • 18. 11. Jarohněvický rybník (Dubňany, Hodonínsko)

Důležitost vývozu potvrzuje i Osička. „Průměrná spotřeba v Česku zůstává stále nízká. Kdyby lidé začali jíst ryby více, vyvezli bychom méně,“ dodává.

Podle Českého statistického úřadu se u nás spotřeba ryb v posledních letech pohybuje mezi pěti a šesti kilogramy na osobu za rok. V roce 2015 patřili Češi mezi pětici národů, které v rámci EU jedí nejméně ryb.

Lidé na jižní Moravě mohou v příštích týdnech vyrazit na tradiční výlovy. Ve většině případů si rybářství nachystala i doprovodný program.

„U příležitosti výlovu rybníka Dvorský máme připraveny ukázky rybářského řemesla, rybí speciality, živou hudbu a samozřejmě i prodej ryb,“ zve Janoštík. Při výlovu rybníka Olšovec zase děti čeká kolotoč či jízda na ponících.