Nová rozhledna nad mandloňovými sady nad Hustopečemi

Nová rozhledna nad mandloňovými sady nad Hustopečemi | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Jedinečné mandloňové sady nad Hustopečemi už střeží nová rozhledna

  • 0
Ocelová vyhlídka nad Hustopečemi dosáhla do výšky čtrnácti metrů. Její konstrukci tvoří železo a dřevo. Nová rozhledna se stylové tyčí nad unikátními mandloňovými sady. Stala se i cílem na výjimečné turistickou-naučné trase.

Mandloňové sady v Hustopečích jsou středoevropským unikátem a radnice se je snaží díky evropským penězům zpřístupnit široké veřejnosti.

"S realizací projektu jsme spokojeni. Vše proběhlo hladce i díky příznivému počasí a spolehlivé firmě, která celou výstavbu zajišťovala. Kromě krásné rozhledny uprostřed mandloňových sadů bylo vybudováno pět informačních tabulí a čtyři dřevěná posezení na celé trase Mandloňové stezky," uvedl vedoucí projektu Petr Berka z odboru životního prostředí.

Mandloňové sady udržuje společnost Kamenný vrch s.r.o. Trávu tam spásají ovce, které jsou dalším příjemným zpestřením na Mandloňové stezce.

Víno a mandle

Rozkvetlé mandloně

Poprvé na ni budou moci lidé vystoupat poslední březnovou sobotu. To se v Hustopečích koná první ročník Slavností vína a mandlí.

Kulturní a gastronomické akce tak budou příležitostí nejen pro slavnostní otevření nové vyhlídky, ale i pro jarmark s výrobky z mandlí, ochutnávání mandlových specialit, kuchařskou show, otevřené vinné sklepy či vycházku do mandloňových sadů.

Na návštěvníky bude kromě rozhledny čekat v místě i pět informačních tabulí a čtyři dřevěná posezení. Patronem a moderátorem akce bude herec Martin Zounar.