Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strážníci v Brně roušky cíleně kontrolovat nebudou, cestující pohlídá řidič

  13:25
Od úterý začínají platit nová opatření v souvislosti se zamezením šíření koronaviru. Pravidla a doporučení ministerstva zdravotnictví se dotknou mimo jiné úřadů, nemocnic, škol a hromadné dopravy. MF DNES přináší přehled změn, které obyvatele Jihomoravského kraje od 1. září čekají.

Řidiči v brněnské hromadné dopravě se opět vybaví rouškou. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

1 Cestující se zakrytou tváří se změní v „superhrdiny“

Dopravní podnik města Brna (DPMB) pokračuje v preventivních opatřeních, která zavedl již před prázdninami. K povinnostem řidičů a cestujících se ale od 1. září, stejně jako všude ve veřejné dopravě v Česku, přidá nošení roušek. 

V případě nedodržení zakrytí nosu a úst může revizor pasažéry vyzvat k opuštění vozu. „Když cestující nebude mít roušku, může být upozorněn řidičem nebo revizorem, k většímu zásahu má ovšem pravomoc pouze policie,“ přiblížila mluvčí DPMB Hana Tomaštíková.

K nošení roušek vyzývají nové samolepky umístěné na všech 780 vozech brněnské hromadné dopravy. Ty cestujícím sdělují, že se zakrytou tváří se podobají superhrdinům, princeznám a dalším oblíbeným postavám. 

„Nálepky motivují pasažéry k tomu, aby si chránili obličej. Co se týče dalších opatření, pokračujeme v předchozích reakcích na vládní nařízení. To znamená, že se v zastávkách budou otevírat všechny dveře automaticky a každý den vozy důkladně vyčistíme,“ dodala Tomaštíková.

2 Za porušení pravidel pokuta i deset tisíc

Brněnští strážníci cílené kontroly dodržování povinnosti nosit ochranu nosu a úst nechystají.

„Nová opatření jsou nastavena tak, že základní odpovědnost za dodržování předpisů leží na provozovatelích či dopravcích. Dané subjekty by měly být tím, kdo na prohřešky veřejnosti upozorní,“ řekl mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

Podle zákona hrozí občanům nerespektujícím nařízení nosit na určitých místech roušky pokuta až deset tisíc korun. V závažnějších případech, které se nevyřeší na místě, může přijít na řadu i správní řízení.

„Pomůžeme organizátorům akcí a dopravnímu podniku, ale samotné kontroly nebudou automatické. Zvýšenou pozornost budeme věnovat konkrétním akcím, jejichž účastníci by mohli být pod vlivem alkoholu,“ upozornil Ghanem.

3 Ve školách bez roušek, přísnější jsou jídelny

Nařízení platící ve školách se během několika málo dnů od původního vyhlášení změnila. Roušky tak nyní nejsou povinné, školy ale například musí poslat domů žáky s příznaky infekčního onemocnění či vzdělávat studenty distančně v případě, že bude chybět více než polovina třídy.

„Čekáme, jak se situace vyvine. Z doporučení uvedených v manuálu pro školy chceme dodržovat vyučování v kmenových třídách bez přesunu mezi hodinami. V jídelně oddělíme provoz cizích strávníků od zaměstnanců a pokusíme se, aby se tam nikdo nezdržoval po početnějších skupinkách. Přísnější opatření by se nesetkala s pochopením,“ vyjádřil se například ředitel Gymnázia a střední odborné školy v Mikulově Roman Pavlačka. 

Další návrhy z manuálu jsou především doporučeními a je na jednotlivých institucích, jestli je zahrnou. Mezi taková opatření patří třeba zrušení soutěží a kulturních či sportovních aktivit nebo minimalizace kontaktu prvního a druhého stupně jedné školy.

4 Nemocnice zpřísní opatření s chřipkovou sezonou

Nemocniční zařízení v kraji fungují ve zvláštním režimu už několik měsíců. „Pro nás září žádný převrat neznamená, krajské nemocnice mají zavedená opatření už od prázdnin. Návštěvy jsou omezené na určité hodiny a dny a měly by probíhat ve venkovních prostorách. Naléháme také na neshlukování se v nemocnicích. Samozřejmou podmínkou jsou roušky a dezinfekce,“ uvedl radní pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO). 

Z nařízení vlády jsou roušky či jiné ochrany úst povinné ve všech vnitřních prostorách nemocnic s výjimkou pacientů hospitalizovaných v zařízeních lůžkové péče.

Ani v brněnských fakultních nemocnicích se nechystají radikální změny. Ústenky zůstávají povinné a měření teplot nastoupí v průběhu podzimu.

„Roušky neustále a striktně používáme, od září navíc navyšujeme testovací kapacitu na koronavirus, budeme nyní testovat každý den. Připravujeme zpřísnění vstupů do nemocnic, se začátkem chřipkové sezony začneme využívat i termokamery,“ vyjádřil se mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára.

Časy návštěv upravily všechny nemocnice v kraji. Například Fakultní nemocnice u svaté Anny je omezila na dva dny v týdnu. Návštěvníci tam navíc musí projít jedním ze dvou vchodů opatřených termokamerami.

„Návštěvy lůžkových oddělení jsou omezeny na středu a neděli od 15 do 17 hodin, maximálně po dvou lidech. Rouška je samozřejmostí a doporučujeme také rukavice,“ oznámila mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Jednotlivá opatření se na daných místech liší, odvíjí se totiž třeba od počtu nakažených, jichž je v kraji okolo čtyř stovek.

„Naše nemocnice už dříve zakázala možnost návštěv, to ale neplatí pro ty u umírajících pacientů a u dětí, k nimž mají zákonní zástupci normálně přístup. Stejně tak může být u porodu i po něm přítomen tatínek dítěte,“ poznamenala mluvčí znojemské nemocnice Petra Veselá.

5 V domovech pro seniory měří teplotu

Zářijová opatření se dotknou také sociálních zařízení, která omezují počet návštěvníků na maximálně dvě osoby a nařizují personálu nošení ochrany nosu a úst. 

„Nošení roušek platí ze strany zaměstnanců i klientů, ti jsou ale mimo společné prostory vlastně doma a tam nosit roušky nemusí. Apeluji na všechny návštěvníky, aby se podívali na webové stránky daného domova, jestli nedošlo k dočasnému uzavření. Když se v budově objeví někdo, kdo je v hledáčku chytré karantény, a čeká tedy na výsledky testů, zařízení dočasně uzavřeme. U vstupů se měří teploty, používají se dezinfekce. Pokud je to možné, doporučujeme klientům setkávat se s příbuznými venku,“ informoval krajský radní pro oblast sociálních věcí Marek Šlapal (ČSSD).

6 Volby s jednorázovou propiskou

Nová nařízení se nevyhnula ani úřadům a volebním místnostem, kde se roušky stanou povinností pro zaměstnance i veřejnost. 

„Do kanceláří jsme přidali pulty a ochranné zástěny. Úřední hodiny měnit nebudeme a měření teplot prozatím také neplánujeme, vše však záleží na aktuální situaci. Co se týče voleb, problémem je, že většinu komisí tvoří lidé nad šedesát let, a pokud dojde k nárůstu nakažených, chystáme se za ně najít náhradníky z vysokých škol,“ uvedl tajemník úřadu Brno-střed Petr Štika.

„Budeme dezinfikovat volební místnosti, zavedeme jednorázové propisky. Také necháme otevřené dveře, aby lidé nemuseli sahat na kliku,“ přiblížil.

Jak to v brněnské MHD fungovalo v březnu:

17. března 2020

Autor:
  • Nejčtenější

Muž na rozlučce se svobodou shodil turistu z hradeb, dostal 10,5 roku vězení

11. dubna 2024  10:02,  aktualizováno  11:38

Krajský soud v Brně dnes potrestal Slováka Daniela Madarásze 10,5 lety vězení za to, že loni v září...

Chataři se bouří, obec chce devětkrát vyšší nájem. Argumentuje drahou údržbou

9. dubna 2024  5:49

Od dětství jezdí Zora Jarolímová na chatu do Jedovnic na Blanensku, kterou zde její děda vybudoval...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pikantní obrat a pomoc od rivala. Vsetín zvažuje možnost hrát baráž ve Zlíně

10. dubna 2024  18:51

Zimní stadion Luďka Čajky ve žlutozeleném hávu? Štípněte se, to vážně není sen. Hokejový Vsetín...

Policisté našli mrtvé manžele, ležela u nich zbraň a dopis na rozloučenou

9. dubna 2024  10:31,  aktualizováno  10:43

Policisté našli v pondělí pozdě odpoledne v Ořechově na Brněnsku starší manželský pár bez známek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Zákopová válka o hokej ve Znojmě. Druhá liga? ICEHL? Nový klub?

16. dubna 2024  7:27

Poslední hokejový zápas v letošní sezoně sehráli Orli Znojmo na začátku března. Bezmála sedm týdnů...

Oprav zámku už bylo dost, je na čase myslet víc na místní, zní v Krumlově

16. dubna 2024  6:24

Už osm let patří zámek v Moravském Krumlově na Znojemsku městu. Vydražilo jej za pouhých 14 milionů...

Volejbalové Šelmy ovládly první finále extraligy, série míří do Liberce

15. dubna 2024  20:34

Šelmy Brno ovládly první finále extraligy nad volejbalistkami Liberce 3:1 po setech 25:17, 25:19,...

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...