Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stroj mezi rajčaty vidí víc než farmář, na farmě v Brně testují robota Frantu

  13:23
Potkali se agronom a ajťák… Ne, takto nezačíná vtip, ale příběh Fravebota. Matěj Sklenář z brněnské farmy Ráječek a majitel technologické firmy Vratislav Beneš spojili síly a vyvíjejí robota, který pomůže s pěstováním rajčat.

Už je tomu více než sto let, co Sklenářovi působí na Ráječku.

„Můj pradědeček tady založil klasické zemědělství - rostlinná i živočišná výroba, krávy, koně, ovce. Pak přišla turbulentní historie. V roce 1998 se moji rodiče rozhodli zemědělskou tradici obnovit,“ vzpomíná Matěj Sklenář, syn majitele farmy.

Rodiče, otec Josef a matka Iveta, se před pětadvaceti lety vrhli na pěstování košťálové zeleniny. V průběhu let se přeorientovali na listovou zeleninu a před pěti lety začali s pěstováním hydroponických rajčat. Postavili fóliovník, v němž rajčata rostou bez půdy devět měsíců v roce.

S pěstováním červených plodů by jim už za pár měsíců mohl pomáhat Fravebot, kterého jeho vynálezci překřtili na Frantu.

Na farmě ho aktuálně testují, čtyři metry vysoký stroj se pohybuje po kolejnicích mezi sazenicemi rajčat. A umí toho hodně - fotí, stříhá, monitoruje, počítá. Až bude jeho vývoj u konce, měl by pracovat tak, jak to člověk nedokáže.

Robot zvedl vývojářům náladu

S nápadem přišel majitel pražské firmy OptiSolutions Vratislav Beneš v podstatě z nudy.

„Během první vlny covidu nám vypadli zákazníci z maloobchodu. Ze dne na den zrušili spolupráci,“ vzpomíná Beneš na nelehké období v červnu 2020.

„Začalo léto a já si řekl, že vypěstuju rajčata. A to už byl jen kousek od toho, že jsme si k tomu vzali robota. Neměli jsme co dělat a lidem zvedlo náladu, že v tak blbé situaci mohou dělat něco pozitivního,“ vypráví.

Původní záměr byl, aby byl robot schopný rajčata sklízet. „Postupem času jsme si ale uvědomili, že utržení rajčete je hrozně jednoduché. Mnohem důležitější je sledovat, jak rostlina roste - tři dny se na ni nepodíváte a celé to může jít do kytek,“ vysvětluje Beneš, jak se projekt robota pomocníka časem vyvíjel.

Původně se Benešovi lidé spojili s firmou, která provozuje velké skleníky.

„Ale díky naší naivitě bylo spoustu našich slov, vět a nápadů použito,“ popisuje majitel technologické firmy neblahou zkušenost. Svůj nápad však nezahodil a nedlouho poté se dozvěděl o Ráječku. S Matějem Sklenářem rychle našli společnou řeč a nyní už se Fravebot prohání po farmě.

V čem by mohl robot nejvíce pomoci? „My bychom potřebovali zkontrolovat každou ze třiceti tisíc rostlin. Na to já ve své pracovní době nemám čas, navíc se člověk z povahy věci začne po chvíli nudit. Robot by zvládl opravdu všechny, což by nám velmi usnadnilo například plánování objednávek,“ vysvětluje Sklenář.

Navíc by pomohl vyřešit šíření plísní. „Tím, že by monitoroval všechny listy, mohl by ty postižené odstřihnout a vyřešit problém hned v zárodku,“ dodává.

O tom, zda si robota po dokončení vývoje koupí, zatím přemýšlí. Jeho cena se bude pohybovat mezi 60 a 140 tisíci eur, tedy zhruba jeden a půl milionu korun za základní model a tři a půl milionu za nejvyšší třídu. V plánu jsou čtyři odlišné verze.

Rajčata se na Ráječku pěstují hydroponicky, tedy bez hlíny a denního světla. „Někdo ten způsob považuje za pochybný, my se ale snažíme na sociálních sítích o určitou osvětu. Lidé, kteří tomu dříve nevěřili, jsou teď nadšení. Navíc je jasné, že jižní Morava bude mít problém se suchem, takže hydroponie bude přibývat,“ myslí si Matěj Sklenář.

V hydroponickém zemědělství chtějí Sklenářovi pokračovat, aktuálně budují fóliovník pro jahody, kde budou moct plody pěstovat devět měsíců v roce, ne pouze v květnu a červnu.

Farma Ráječek je díky pokročilým technologiím schopná produkovat velké množství potravin. „Na polích máme pět milionů sazenic salátu a z fóliovníku za rok vyprodukujeme pět set tun rajčat,“ vyjmenovává Sklenář.

Plečka pozná salát od plevele

I kvůli tomuto rozsahu pomáhá na farmě technologie. Jednou z vymožeností je zde robotická plečka.

„Je to zařízení, které má čtyři kamery a vyhodnocuje, co je plevel a co salát. Plevel přesně malou motyčkou vykopne, salát pak díky provzdušnění lépe roste,“ popisuje vystudovaný agronom. Díky tomu nemuseli na farmě sedm let použít herbicidy na likvidaci plevele.

Matěj na farmě pracuje na plný úvazek čtyři roky, inovativní technologie už ale zaváděl i jeho otec Josef. „Táta vždycky myslel dopředu. Jezdil se dívat na novinky do zahraničí, později jsme začali jezdit spolu,“ sděluje.

Aktuálně má technické novinky pod palcem syn. Využívá i znalosti a kontakty, které nasbíral na univerzitě v Nizozemsku, studoval obor zaměřený na pěstování v krytých plochách za použití moderních technologií.

Jako mnoho dalších podniků i Ráječek zasáhla pandemie covidu-19. Řešením se stala nová podniková prodejna, která funguje třetím rokem a lidé si ji za tu dobu oblíbili.

„Covid pro nás nedopadl šíleně, ale cítili jsme to. Prodejna nám pomohla a ukázala cestu do budoucna. Neříkám, že bychom chtěli přestat dodávat restauracím, ale spíše než přes prostředníky bychom rádi prodávali přímo zákazníkům,“ sděluje Sklenář.

Ráječek dřív dodával do restaurací více, dnes už je to jen asi deset procent celkové produkce. „Zhruba 60 až 70 procent dodáváme do řetězců. Dalších zhruba 20 procent se prodá zákazníkům v prodejně a zbytek je pro gastro,“ vyčísluje.

Covid už víceméně ustáli, aktuálně na farmě řeší vysoké ceny energií. „Je to velká rána, přitápěli jsme plynem. Kdybychom tak fungovali dál, tak určitě zkrachujeme,“ přiznává zemědělec. Účty za plyn vylétly až na patnáctinásobek cen před rokem.

„Náklady naprosto převyšují to, co jsme schopni za rajčata utržit. Pochybuju, že by si někdo koupil rajčata za 400 korun kilo. Sezonu jsme museli o dva měsíce zkrátit,“ zakončuje Sklenář.

Autoři:
  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Nebezpečný precedens, bojí se v zeleném vnitrobloku chystaného „domu v parku“

25. dubna 2024  5:12

Řadu let se obyvatelé brněnského vnitrobloku „přetahovali“ s developerem kvůli jeho plánu na...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

Sigma má nabídku od Američanů, investor naznačil zájem jen o menšinový podíl

24. dubna 2024  11:39

Prasečí hlavy a další tvrdé vzkazy nespokojených fanoušků mírnili funkcionáři fotbalové Sigmy...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...