Mladá řidička v Žarošicích si před jízdou dostatečně neočistila namrzlá skla a na přechodu přehlédla chodkyni, která srážku nepřežila. (28.11.2016) | foto: Policie ČR

Sourozenci ženy zabité autem s namrzlým sklem dostanou vyšší odškodné

  • 159
Odvolací senát Krajského soudu v Brně zvýšil odškodnění pro sourozence sedmapadesátileté ženy, kterou v roce 2016 v Žarošicích srazilo auto na přechodu pro chodce. Jeho řidička tehdy ženu přehlédla, protože z čelního skla dostatečně neodstranila námrazu.

Celkově se o odškodnění přihlásilo šestadvacet příbuzných, odškodnění dostane třiadvacet z nich. Většina se s pojišťovnou dohodla mimosoudně. Manžel, otec a pět dětí oběti dostali na základě rozhodnutí soudu každý 500 tisíc. Třem sourozencům zemřelé ženy prvoinstanční soud v Hodoníně přiřkl částky ve výši 250 tisíc. Proti tomu se ale odvolal zmocněnec poškozených Jiří Hudec.

„Takové sumy nemůžou vynahradit ztrátu a utrpení rodiny. Navzájem se navštěvovali a měli blízký vztah. V obdobných případech se odškodnění jednotlivým osobám pohybuje v rozmezí 350 až 400 tisíc,“ zdůvodnil Hudec.

Někteří poškození se dohodli s pojišťovnou řidičky na vyplacení odškodnění mimosoudně.

Krajští soudci nyní sourozencům zemřelé ženy přiřkli o 100 tisíc vyšší odškodnění. Každý z nich tedy dostane 350 tisíc. „Bylo prokázáno, že sourozenci měli mezi sebou blízký vztah, proto jsme rozhodli o zvýšení odškodného každému o sto tisíc,“ uvedl soudce Josef Teplý.

Také naznačil, že diskutabilní je i výše trestu pro samotnou řidičku, která u hodonínského okresního soudu dostala tři roky vězení s podmínečným odkladem na tři roky. „Šlo o vážné pochybení řidičky, která srazila chodkyni jdoucí zleva,“ poukázal Teplý.

Výší trestu se ale odvolací soud nemohl zabývat, protože uloženou podmínku žádná ze stran nerozporovala. Státní zástupce dokonce nic nenamítal ani k původní výši odškodnění pro sourozence. Jediným, kdo se odvolal, byl zmocněnec poškozených.

Rozsudek krajského soudu je pravomocný a nelze se proti němu odvolat. Přípustné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Tragická nehoda se stala v listopadu 2016. Dvaadvacetiletá řidička projížděla obcí Žarošice směrem na Kyjov. Neoškrábala ale námrazu z čelního skla vozu a přehlédla tři osoby na přechodu pro chodce. Poslední z přecházejících pak srazila předním pravým rohem vozidla.