Řidič s policisty v patách jel obcemi stočtyřicítkou, po smyku naboural

  • 104
Nebezpečná honička se ve středu odehrála na Znojemsku, kde policisté v civilním vozidle pronásledovali prchajícího řidiče. Ten se obcemi řítil rychlostí až 140 kilometrův hodině a mimo obce jel dokonce ještě rychleji. Zastavil, až když havaroval na kruhovém objezdu.

Policejní hlídka v civilním voze, která se kolem 13. hodiny pohybovala na výjezdu ze Znojma, chtěla řidiče pouze zkontrolovat. Když se ale na vozidle rozsvítily modré majáky, šlápl šestatřicetiletý řidič na plyn a začal ujíždět.

Při zběsilé jízdě kličkoval mezi auty, předjížděl je zprava přes zálivy pro autobusy nebo naopak přes levé odbočovací pruhy. Několikrát se dostal i do protisměru.

„Několikaminutové nebezpečné pronásledování pokračovalo ze Znojma přes Přímětice a dále ve směru na Kuchařovice. Řidič ujížděl vysokou rychlostí, která v obci místy dosahovala až 140 kilometrů v hodině,“ sdělil policejní mluvčí Petr Vala.

Mimo obec tachometr dokonce ukazoval i více než 170 kilometrů za hodinu.

Honičku ukončil až příliš rychlý průjezd kruhovým objezdem. Auto prchajícího šoféra dostalo smyk a zapíchlo se do příkopu.

Štěstí měli policisté, ti na poslední chvíli dobrzdili před dalším autem, které křižovatkou projíždělo a jehož řidič si nejspíše nevšiml rychle se blížícího  policejního vozu.

I po havárii ale pronásledovaný řidič prchal dál. „Před blížící se hlídkou stihl z poničeného vozu pohotově vyskočit a dal se na útěk,“ doplnil mluvčí. Pirát silnic však daleko neutekl, zastavil se ve chvíli, kdy policisté vytáhli zbraň.

Šofér, který nikdy nevlastnil řidičský průkaz, se odmítl podrobit testu na drogy, před policisty se ale v trávě snažil ukrýt pouzdro se zatím neznámou krystalickou látkou.

„Navíc bylo zjištěno, že má pětiletý zákaz řízení motorových vozidel, a to až do roku 2022,“ dodal Vala.

V případě odsouzení řidiči hrozí za maření výkonu úředního rozhodnutí dva roky vězení.

Okružní křižovatka, kde šofér dostal smyk a skončil v příkopu.

Okružní křižovatka, kde šofér dostal smyk a skončil v příkopu.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz